Δημοσκόπηση «καμπανάκι» για την κυβέρνηση: Μπροστά μεν, αλλά…

Δημοσκόπηση «καμπανάκι» για την κυβέρνηση: Μπροστά μεν, αλλά…

Μεγάλη παραμένει η ψαλίδα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, την ώρα που η αξιολόγηση της κυβέρνησης παρουσιάζει κάμψη σε σύγκριση με το Φεβρουάριο.

kalpi

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», στο ερώτημα για το ποιο κόμμα θα ψήφιζαν αν σήμερα διεξάγονταν εκλογές, το 36,2% από τους ερωτηθέντες απάντησε ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 21% Νέα Δημοκρατία.

Στην τρίτη θέση είναι το Ποτάμι, με 6,7% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή (5,4%), ΚΚΕ (5%), Ανεξάρτητοι Ελληνες (4,1%), ΠΑΣΟΚ (3,1%), Ενωση Κεντρώων (1,5%), ΚΙΔΗΣΟ (1,3%) και ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1%), ενώ το 1,8% απάντησε «άλλο κόμμα» και η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 12,9%.

Κάμψη παρουσιάζει η αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους πολίτες, αφού θετικά και μάλλον θετικά κρίνει το έργο της το 53,2%, έναντι του 83,6% του Φεβρουαρίου. Ακόμη, το 47,6% εκτιμά ότι η κυβέρνηση τα πηγαίνει χειρότερα από ό,τι προσδοκούσε, ποσοστό που ένα μήνα μετά τις εκλογές βρισκόταν μόλις στο 6,8%.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, το 54,2% εκτιμά ότι η κυβέρνηση το πράττει με σωστό ή μάλλον σωστό τρόπο, (81,5% το Φεβρουάριο), ενώ το 56,7% θεωρεί ότι πρέπει να μείνουν απαραβίαστες οι «κόκκινες» γραμμές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το αν θα καταφέρουν να κλείσουν τη συμφωνία με τους εταίρους, μέσα στο πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα που πλέον είναι ασφυκτικό.

Τριήμερο και διαπραγματεύσεις φωτιά

tsipras-

Η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ενα τριήμερο-φωτιά

– Τη Δευτέρα 11 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup, από το οποίο το μάξιμουμ των προσδοκιών για το Μέγαρο Μαξίμου είναι μια θετική δήλωση. Με δεδομένο ότι οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει, ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία έως τις 11 Μαΐου, θέλουν να διαπιστωθεί πρόοδος στο Brussels Group και το Euroworking Group, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αναγνωρίσουν την πρόοδο και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της Ελλάδας.

– Την Τρίτη, στις 12 Μαΐου, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη νέα δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που γεννώνται ανησυχίες για την αδυναμία αυτής της πληρωμής.

Την Τετάρτη 13 Μαΐου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με σκοπό την απόφαση για παράταση της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά χαλάρωση της ασφυκτικής πίεσης που έχει επιβληθεί από την Κεντρική Τράπεζα, την ίδια στιγμή όμως οι πληροφορίες θέλουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να συναρτούν τις αποφάσεις τους από το κατά πόσο το Eurogroup θα αποφανθεί ότι Ελλάδα και δανειστές είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

Το τριήμερο φωτιά που ξεκινά τη Δευτέρα είναι προφανές ότι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Οι τρεις διαδοχικές ημερομηνίες 11, 12 και 13 Μαΐου είναι προφανές πως έχουν αλληλοσυνδεόμενη βαρύτητα και η μία επηρεάζει την άλλη.

 Σχόλια