Δεκάωρη «ιερά εξέταση» στη νέα διοίκηση της ΕΡΤ

Δεκάωρη «ιερά εξέταση» στη νέα διοίκηση της ΕΡΤ

«Εμένα δεν με πείσατε». Με αυτή την ατάκα επέλεξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου να διατυπώσει την αντίθεσή της στην υποψηφιότητα του Λάμπη Ταγματάρχη για Διευθύνων Σύμβουλος στην ΕΡΤ. Η Πρόεδρος της Βουλής, πάντως, στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και παρά τις καταιγιστικές, ανακριτικού τύπου ερωτήσεις, δεν τράβηξε στα άκρα την αντιπαράθεση με τον Νίκο Παππά και το Μαξίμου και ψήφισε «παρών» αντί για «όχι»

Το χρονικό της Ιεράς εξέτασης

2301219

Τελικά, μετά από δέκα ώρες εξαντλητικής συνεδρίασης και με την αρνητική ψήφο της κυρίας Ραχήλ Μακρή και το «παρών» της Προέδρου της Βουλής, η πρόταση της κυβέρνησης να τοποθετηθεί ο κ. Ταγματάρχης νέος διευθύνοντας σύμβουλος της ΕΡΤ καταψηφίστηκε. Ωστόσο, το κοινοβουλευτικό αποτέλεσμα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα που σημαίνει πως δημιουργεί μεν ισχυρές πολιτικές αναταράξεις στην κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να προκαλεί θεσμικές δεσμεύσεις.

Απευθυνόμενη η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς τον κ. Ταγματάρχη  τον οποίο ερωτούσε επι δύο συνεχόμενες ώρες είπε «κ. Ταγματάρχη δεν με πείσατε» για να συνεχίσει «Είναι γνωστή η διαφωνία μου και στον πρωθυπουργό και στον υπουργό. Προς τιμήν τους ουδείς προσπάθησε να μου μεταβάλλει την άποψη. Για να είμαστε καθαροί η Δημοκρατία, η Βουλή και η κυβέρνηση μπορούν να λειτουργήσουν και εκεί που υπάρχουν διαφωνίες… Νομίζω κ. Ταγματάρχη ότι σας αναλογούν περισσότερα από αυτά που πράξατε για το «μαύρο» της ΕΡΤ. Σας αναλογούσε μια δημόσια τοποθέτηση και όχι το άρθρο που μας διαβάσατε το οποίο δεν θα χαρακτηρίσω. Από την άλλη πλευρά αυτό δεν σημαίνει ότι θεωρώ καταδικασμένη την πρόταση αυτή. Νομίζω ότι σας περιέλαβε με την εμπιστοσύνη του ο πρωθυπουργός και αυτό σας μεταδίδει μεγάλη ευθύνη.. Σε κάθε περίπτωση οφείλω να πω ότι η άποψη που έχω διαμορφώσει είναι ότι το μοντέλο που έχετε υπηρετήσει και δεν με πείσατε ότι το έχετε απεμπολήσει είναι άλλο από αυτό που οραματίστηκε η κοινωνία. Θα χαρώ να με διαψεύσετε και ελπίζω με το «παρών» να σας ασκήσω μεγαλύτερη πίεση να με διαψεύσετε».

Πάνω από 10 ώρες ανάκριση

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση και ανταλλαγή ήπιων αιχμών μεταξύ Νίκου Παππά και Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση απάντησε στην κριτική που έχει ασκηθεί τόσο από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από συνδικαλιστές.

Απευθυνόμενος κυρίως προς την κυρία Κωνσταντοπούλου είπε «έχω υποστεί κριτική γιατί δεν επέλεξα πρόσωπα με εγγύτητα στις δικές μου αρχές ή στο κόμμα. Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι αυτό το κριτήριο. Ουτε πιστεύω ότι τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να λειτουργήσουν με αυτό το κριτήριο» για να προσθέσει πως εάν η κυβέρνηση επέλεγε πρόσωπα βάσει της κομματικής τους ταυτότητας τότε «θα ήμασταν ανοικτοί και ευάλωτοι στην κριτική. Εχουμε την δυνατότητα να αφήσουμε προς τα πίσω αυτή την τακτική κι σε αυτό θέλουμε να συμβάλουμε. Κανείς δεν ρωτήθηκε τι κόμμα ψήφισε τι θα ψηφίσει ή τι ψήφιζε». Αναφορικά με την κριτική που εκφράζει μερίδα των συνδικαλιστών ο κ. Παππάς είπε: «Ακούστηκε κριτική από ορισμένες συνδικαλιστικές φωνές που καλό θα ήταν να αποφευχθούν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί. Η βασική κριτική ήταν ότι οι εργαζόμενοι αποκλείονται από το ΔΣ. Κάθε άλλο καθώς με μυστική ψηφοφορία θα οριστεί εκπρόσωπος για ΔΣ».

Τέλος ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλ.Τσίπρα σημείωσε: «Εμείς δεν ήρθαμε να αποκαταστήσουμε απλά ένα εργασιακό δικαίωμα αλλά το δικαίωμα της κοινωνίας για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση» και υποστήριξε τα προτεινόμενα πρόσωπα λέγοντας: «Τα πρόσωπα που είναι ενώπιον της επιτροπής μπορούν να υπηρετήσουν αυτή την λογική. Να γίνουν το πρόσωπο της ΕΡΤ προς την κοινωνία και για την συμφιλίωση των εργαζομένων ΕΡΤ και ΝΕΡΙΤ. Έχουν ικανότητα διοίκησης όπως ο κ. Ταγματάρχης που έβγαλε πλεόνασμα 70 εκατ. ευρώ».

Σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Παππάς, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε: «Αυτονόητο είναι ότι τουλάχιστον όσοι έχουμε δώσει εξετάσεις στην αγωνία μας να αποκατασταθεί και το εργασιακό δικαίωμα και η ελεύθερη ενημέρωση που τελεί υπο την εποπτεία κράτους, κινούμαστε σε όλες τις τοποθετήσεις από αυτή την αγωνία. Και με αγωνία περιμένουμε τις τοποθετήσεις προτεινόμενων».

Η πρόεδρος της Βουλής μάλιστα εμφανίστηκε με όρεξη για σχολιασμούς. Όταν ο προτεινόμενος για την προεδρία της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής σε μια αποστροφή των λόγων του επισήμανε «Ελπίζω να μην με αποκηρύξουν τα παιδιά μου. Βιολογικά και μη, όπως τα 400 τραγούδια μου», η κυρία Κωνσταντοπούλου σχολίασε: «Ελπίζουμε και εμείς να μην επαληθευτούν κάποιοι από τους στίχους σας»!

Αξιοσημείωτο είναι και το σχόλιο του κ. Παππά στο Twitter: «Μετά από 23 μήνες, η ΕΡΤ κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για την αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου». Η φράση του υπουργού Επικρατείας «εδώ ο κόσμος καίγεται…» όταν ρωτήθηκε προσερχόμενος στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από δημοσιογράφους για τις εκτιμήσεις του αναφορικά με το αποτέλεσμα της σημερινής κρίσιμης πολιτικά ψηφοφορίας κρίθηκε επίσης σημειολογική.

Πρώτη «βόμβα» η διαφοροποίηση της Μακρή

Raxil Makri

Η πρώτη εσωκομματική «βόμβα» έπεσε στην επιτροπή Θεσμών από τη Ραχήλ Μακρή, η οποία καταψήφισε τους δύο από τους πέντε προτεινόμενους από την κυβέρνηση για το ΔΣ της ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε αρνητικά για τον κ. Λάμπη Ταγματάρχη, θεωρώντας «αποτυχημένο» το πέρασμά του από την ΕΡΤ και την κυρία Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου, καθώς δεν επείσθη ότι δεν είναι «βαφτιστήρι» του κ. Ταγματάρχη!

Συγκεκριμένα, η κυρία Μακρή ρώτησε την προτεινόμενη για το ΔΣ εάν αληθεύουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι την έχει βαφτίσει ο κ. Ταγματάρχης. Η κα. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση και φυσικά δεν αποτελεί πνευματικό παιδί του προτεινόμενου για ΔΣ της ΕΡΤ. Ωστόσο, η κα. Μακρή δεν επείσθη και την καταψήφισε. Εκτός αυτού, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις που έλαβε από τον κ. Ταγματάρχη, τον οποίο επίσης καταψήφισε.

Η βουλευτής επικαλέστηκε άρθρο του κ. Ταγματάρχη, με το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, «ήθελε να αποποιηθεί τις ευθύνες του, παίζοντας την κολοκυθιά, καθώς σε άρθρο του έλεγε ότι οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές ευθύνονται με τις απεργίες». «Πιστεύετε ότι για το μαύρο της ΕΡΤ φταίνε οι εργαζόμενοι;» ρώτησε η κα. Μακρή τον κ. Ταγματάρχη.

Ο δεύτερος είπε πως «δεν είναι δεοντολογικά ορθό να απομονώνετε φράσεις», ενώ εμφανίστηκε προετοιμασμένος, καθώς είχε μαζί του το κείμενο που είχε γράψει με αφορμή το κλείσιμο ενός έτους από το «λουκέτο» στην Αγία Παρασκευή. Με την παραίνεση μάλιστα της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ο κ. Ταγματάρχης διάβασε λέξη προς λέξη το άρθρο που είχε γράψει στις 11.6.2014!

Ολοκληρώνοντας, σημείωσε ότι από όσα έγραψε φαίνεται καθαρά πως ο ίδιος έριξε τις ευθύνες στην τότε πολιτική ηγεσία και όχι στους εργαζόμενους. Στις επίμονες ερωτήσεις της Ραχήλ Μακρή παραδέχθηκε ότι οι συνδικαλιστές ορισμένες φορές ξεπέρασαν τα όρια.

Επίσης, η κυρία Μακρή ρώτησε για πιθανές ποινικές εκκρεμότητες του κ. Ταγματάρχη για την υπόθεση δικαιωμάτων των αγώνων Champions League. Ο ίδιος, απαντώντας, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία ποινική εκκρεμότητα και σημείωσε πως επι δικής του θητείας η ΕΡΤ έκλεισε καλύτερο «πακέτο» από από αυτό της προηγούμενης διοίκησης και με λιγότερα χρήματα.

Τέλος, αμφισβήτησε τα επιχειρήματα του κ. Ταγματάρχη περί πλεονασμάτων της ΕΡΤ κατά την παλαιότερη θητεία του, λέγοντας «Μελετώντας τα επίσημα στοιχεία, είδα ότι το 2012 δεν αναρτήθηκαν ισολογισμοί. Το 2011 υπήρξε πλεόνασμα που βασίστηκε στις μειώσεις μισθών και προσωπικού. Με αυτά τα στοιχεία καμία πολυεθνική δεν θα σας κρατούσε. Επομένως, η δέσμευση του πρωθυπουργού για αξιοκρατική διοίκηση δεν διασφαλίζεται. Γι’ αυτό και εισηγούμαι αρνητικά, προκειμένου να προστατεύσω την κυβέρνηση, τους εργαζομένους και την κοινωνία».

Μητρόπουλος: Δεν έχουμε δικαίωμα να τους βασανίζουμε… Γίνονται αναξιοπρεπείς ερωτήσεις – Κωνσταντοπούλου: Δεν τους βασανίζουμε… τους παραγγείλαμε και καφέ

Για ανακριτική τακτική με αναξιοπρεπείς ερωτήσεις κατηγόρησε τις Ραχήλ Μακρή και Ζωή Κωνσταντοπούλου ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου συνεχίζεται η ακρόαση των προτεινόμενων από την κυβέρνηση μελών του νέου ΔΣ της ΕΡΤ.

«Δεχθήκατε αναξιοπρεπείς ερωτήσεις και δεν οφείλατε να απαντήσετε» είπε ο κ. Μητρόπουλος, απευθυνόμενος στον κ. Ταγματάρχη, αλλά και στον κ. Τρανό, για τις ερωτήσεις που τους καλούσαν να απαντήσουν που βρίσκονταν και τι έκαναν την περίοδο του «μαύρου» στην ΕΡΤ.

Αμέσως παρενέβη η πρόεδρος και υποστήριξε ότι η υποβολή ερωτήσεων «δεν μας καθιστά ανακριτική αρχή και να αποφεύγονται χαρακτηρισμοί για το πώς ασκούν οι συνάδελφοι τα καθήκοντά τους. Δεν διαπίστωσα καμία αντικοινοβουλευτική άσκηση καθηκόντων. Να αποφύγουμε να ασκούμε τα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα, χαρακτηρίζοντας τους υπολοίπους για το πώς τα ασκούν».

Ο κ. Μητρόπουλος ανταπάντησε: «Αυτό που είπα είναι ότι νομικά, όπου υπάρχει βασανιστική διαγωνιστική διαδικασία και εισήγηση της κυβέρνησης, η δική μας γνώμη είναι μόνο για τις εξαγγελίες των προτεινόμενων. Να βασανίζουμε ανθρώπους με ιστορία, αγώνες, αξιοπρέπεια, οικογένεια και φίλους δεν έχουμε δικαίωμα. Αναφέρθηκα στην τυπική διαδικασία… Ακούσαμε τις αιτιάσεις από εργαζόμενους, συνδικαλιστές κ.ά., αλλά η κυβέρνηση επιμένει, γιατί έχει επιλέξει μια διαγωνιστική διαδικασία και εμείς ακούμε εδώ τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις και σε τρεις μήνες θα τους ξανακρίνουμε».

Απευθυνόμενος προς την πρόεδρο, είπε: «Ξερετε πόσο σας τιμώ. Δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα είμαι αντιπρόεδρος, αλλά θέλω την τυπική διαδικασία να την σεβόμαστε. Δεν είναι μομφή για την προεδρία σας, αλλά σε δύο-τρεις ερωτήσεις η κατάσταση ξέφυγε».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου επανήλθε, λέγοντας: «Η άριστη συνεργασία μας είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν ξέρω τι εννοείτε με αυτό που είπατε για την αντιπροεδρία σας, αλλά να σας πω και εγώ πως για όσο ακόμα είμαι πρόεδρος θα τηρείται η διαδικασία».

Και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν είναι βασανιζόμενος. Τους παραγγείλαμε και καφέ!».Σχόλια