22:29 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τσίπρας: Έχουμε σχέδιο - Δανειστές: Πού είναι;

Τσίπρας: Έχουμε σχέδιο - Δανειστές: Πού είναι;

Πολιτική σκοπιμότητα βλέπει πίσω από την επιμονή των δανειστών πίσω από τις πιέσεις για νέες περικοπές στις συντάξεις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών μετά και το βαρύ κλίμα που υπάρχει λόγω της εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μιλά για ειλικρινή βήματα για να καλυφθούν οι διαφορές από την ελληνική πλευρά και για επιμονή των Θεσμών για περικοπές στις συντάξεις από την άλλη. Τονίζει δε ότι είναι ζήτημα δημοκρατίας και ότι  «δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε».

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην ΕφΣυν έχει ως εξής: 

«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια.
Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις. Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό. Αν όμως κάποιοι εκλάβουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν: Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων. Κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λαού, αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο για να το αγνοήσουμε. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε».

Πλήρες αδιέξοδο

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι και οι θεσμοί οργίζονται με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης την οποία θεωρούν μη παραγωγική και η οποία οδήγησε σε αδιέξοδο και διακοπή του τελευταίου γύρου συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

komisionΤρεις πηγές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αντίστοιχα επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές προτάσεις ήταν ανεπαρκείς, ήρθαν εκπρόθεσμα μετά τις συναντήσεις του Σαββάτου και της Κυριακής και περιλάμβαναν “ένα μόνο πινακάκι”.

“Μας επανέλαβαν πράγματα που είχαν ξαναπεί, μη εμπεριστατωμένα και αίολα, τα οποία τα είχαμε συζητήσει και απορρίψει πρόσφατα”.

Ως εκ τούτου οι θεσμοί αποφάσισαν ότι “ως εδώ και μη παρέκει” με τις ελληνικές προτάσεις και ζητούν πλέον μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ μόνιμα και διαρθρωτικά, δηλαδή, όχι έσοδα one off από φόρους αβέβαιης εισπραξιμότητας, αλλά μείωση των δαπανών.

“Το κράτος πρέπει να εντοπίσει και να περικόψει δαπάνες 2 δισ., υπάρχουν τρόποι”, λένε πηγές της ευρωζώνης.

Επαναλαμβάνουν δε ότι “δεν ζητήσαμε ούτε το ΦΠΑ ούτε μείωση συντάξεων, δεν μας ενδιαφέρει”. Εξηγούν ότι ζήτησαν “πλήρη κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, συγχώνευση των ταμείων, κόψιμο των ρετιρέ, κατάργηση του εφάπαξ και όλων των παραλογισμών του ελληνικού συστήματος, που δεν μπορεί κανείς να δικαιολογήσει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους”.

Εξηγούν ότι “με την αύξηση του ΦΠΑ θα πέσει η κατανάλωση και δεν είναι δυνατόν το κράτος να υπολογίζει παράλογα έσοδα”. Ανάμεσα στα παράλογα έσοδα είναι και οι υπολογισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι εξηγούν ότι δεν κατανοούν τις δηλώσεις Δραγασάκη, για τον οποίον λένε ότι “δεν πήρε μέρος σε καμιά συνάντηση καμία από τις δύο μέρες”.

Αντιθέτως, κοινοτικός αξιωματούχος σχολίαζε με σκωπτικό ύφος το πρόγευμα των Ελλήνων διαπραγματευτών στην ακριβή Sablon και την διαμονή στο επίσης πολυτελές “The hotel” πρώην “Hilton” των Βρυξελλών, ξενοδοχείο για πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών. Η ελληνική ενδεκαμελής ομάδα αποχώρησε το βράδυ της Κυριακής με κρατικό αεροσκάφος. Ομολογουμένως πολλά έξοδα για 45 λεπτά που κράτησε η συνάντηση της Κυριακής.

Το μήνυμα Σουλτς σε Τσίπρα

soults_3_0

Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και πρόσθεσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες (Κυριακή) το βράδυ με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Προειδοποίησε δε ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό και για τις δύο πλευρές και απήθυνε έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα «να πιάσει το χέρι που του απλώνει η Ευρώπη».

«Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε μέχρι την επόμενη εβδομάδα και σας λέω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός διότι είμαστε υπεύθυνοι πολιτικοί. Η ‘Αγγγελα Μέρκελ δεν είναι φίλη μου. Αλλά μίλησα σήμερα τηλεφωνικώς μαζί της και θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, διότι ούτε η καγκελάριος θέλει την καταστροφή (…). Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Το Grexit θα ήταν πάρα πολύ κακό και για τις δύο πλευρές. Είναι λάθος η άποψη ότι η Ελλάδα θα γινόταν πιο ανταγωνιστική εκτός Ευρωζώνης. Αντιθέτως, θα υπέφερε πάρα πολύ (…). Εκ πρώτης όψεως η Γερμανία μάλλον δεν θα είχε ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό πρόβλημα με ένα Grexit, αλλά η Ευρωζώνη δεν αποτελείται μόνο από την Γερμανία και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ιταλία θα είχαν άμεσες συνέπειες (…). Το Grexit θα αποτελούσε κίνδυνο και για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο κ. Σουλτς στην εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, και ανέφερε ότι και οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας εξέφρασαν την ανησυχία τους κατά την πρόσφατη Σύνοδο της G-7.

«Η Ελλάδα πρέπει επιτελους να δεχθεί το χέρι που της απλώνει η Ευρώπη», τόνισε ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης και συμπλήρωσε ότι στην πολιτική δεν αρκεί να λες «φτάνει πια», αλλά πρέπει να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και «το να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ είναι πιο συνετό από ό,τι ένα Grexit».

Ο κ. Σουλτς δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» από την σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας, «διότι δεν δέχονται το χέρι που τους έχουμε απλώσει», αλλά αναγνώρισε ότι «αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία μόνο έξι μήνες και η κρίση προκλήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Έκανε δε λόγο για πλούσιους Έλληνες που δεν πληρώνουν φόρους. «Οι πιο πλούσιοι Έλληνες έβγαλαν 120 δισεκατομμύρια στο εξωτερικό εν μέσω κρίσης, μεταξύ άλλων και σε ελβετικές τράπεζες, αλλά πρέπει να πούμε και ότι κι εμείς στην Ευρώπη δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα ελάχιστης φορολόγησης, διότι θέτουν βέτο τα κράτη-μέλη. Για αυτό δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση που οι πλούσιοι βγάζουν τα λεφτά τους έξω και οι μικροί πληρώνουν. Και η συμπάθειά μου ανήκει στον ελληνικό λαό που πληρώνει τον λογαριασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Μάρτιν Σουλτς σημείωσε ότι «μπορεί να μην έχει σοβαρές επιπτώσεις, αλλά μπορεί να έχουμε και μια οικονομική καταστροφή», για να προσθέσει: «Δεν θέλω να θέσουμε την οικονομική επιτυχία της Γερμανίας και της Ευρώπης σε κίνδυνο λόγω μιας λανθασμένης απόφασης και για αυτό, όσο σκληρό και αν ακούγεται, θα προσπαθήσω να διαπραγματευτώ ως το τελευταίο δευτερόπλεπτο για να αποτρέψω αυτή την τραγωδία».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι και οι δύο πλευρές έχουν την ευθύνη τους. «Θεωρητικά, ένα Grexit είναι πιθανό. Αν (ο πρωθυπουργος) φερθεί τόσο ανεύθυνα και οδηγήσει τη χώρα του στην καταστροφή, θα είναι δική του ευθύνη, όχι δική μας. Του είπα και του ιδίου πριν από λίγες μέρες: ‘Ανήκεις στην κατηγορία πολιτικών που οι ίδιοι άνθρωποι που σε αποθέωναν κατά την εκλογή σου, στο τέλος θα σε σταυρώσουν’. Διότι οι απλοί άνθρωποι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στον Τσίπρα και τώρα βιώνουν το να καθορίζουν την συζήτηση οι κορυφαίοι ιδεολόγοι στην κυβέρνηση, που τους είναι πιο σημαντικό να έχουν δίκιο στο κόμμα τους παρά το μέλλον της χώρας», ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Να είσαι ρεαλιστής, δέξου το χέρι που σου απλώνουμε και μετά θα φροντίσουμε για ανάπτυξη και απασχόληση στη χώρα σου», για να τονίσει ότι δεν θέλει «ο γερμανός φορολογούμενος να πληρώσει τον λογαριασμό για τους έλληνες φοροφυγάδες».

Επιπλέον, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η Ελλάδα, αν δεν παραμείνει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, «να γίνει ένας απρόβλεπτος εταίρος, και να πέσει στην αγκαλιά της Κίνας και της Ρωσίας».

Στην ίδια εκπομπή, ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, ο οποίος δεν έχει υπερψηφίσει τα πακέτα βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε ότι εάν υπάρξει ουσιώδης αλλαγή του ελληνικού προγράμματος, θα πρέπει να συνεδριάσει η ολομέλεια της γερμανικής Βουλής, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα καταψηφίσει και πάλι και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει και τις προσωπικές του ευθύνες.

Αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν την ‘Αγγελα Μέρκελ να έχει διαφορετική άποψη από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση, ο κ. Σουλτς έκανε λόγο για «καθαρή γραμμή» της γερμανικής κυβέρνησης, την οποία, όπως είπε, επεξεργάστηκαν από κοινού Μέρκελ, Σόιμπλε και SPD.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει ως τώρα το παν για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και η εντύπωσή μου είναι ότι θα κάνει και πάλι το παν», δήλωσε, ενώ ο κ. Μπόσμπαχ τόνισε ότι «και οι δύο θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες στην Ευρωζώνη», αλλά «ίσως έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την προοπτική επιτυχίας όλων των προσπαθειών. Ίσως σε αυτό ο Σόιμπλε να είναι πιο επιφυλακτικός από ό,τι η Μέρκελ. Προσέχει πολύ ώστε να τηρούνται οι νόμοι και οι συνθήκες και κεντρικό σημείο κατά την εισαγωγή του ευρώ ήταν ότι είμαστε νομισματική ένωση, όχι ένωση μεταφοράς χρέους (…). Ο Σόιμπλε είναι πραγματικός υπηρέτης του κράτους και θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η ρήξη με την Α. Μέρκελ», δήλωσε.

Ολοκληρώνοντας, ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι είτε με Grexit είτε χωρίς, «χωρίς ανάπτυξη και χωρίς επενδύσεις, αυτή η χώρα δεν θα σταθεί ποτέ στα πόδια της» και συμβούλευσε «να κλείσουμε τώρα την συμφωνία για την τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος και μετά επιτέλους να συζητήσουμε για το πώς θα έρθουν επενδύσεις, πώς θα δημιουργηθεί ανάπτυξη και πώς θα δημιουργήσουμε απασχόληση».

Ανέφερε μάλιστα ότι το Σάββατο είχε μακρά συνομιλία με τον κ. Τσίπρα, για να υπογραμμίσει: «Με όλο τον σεβασμό για την πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται πολιτικά στο κόμμα του (…) πιστεύω ότι με τον κ. Τσίπρα θα φτάναμε σε μια λογική λύση. Και πρέπει τώρα να σκεφτεί πολύ προσεκτικά τι θα κάνει».

Υποστήριξε δε ότι η πλευρά των θεσμών έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλα ανοίγματα προς την Αθήνα και τώρα «είναι στο χέρι του κ.Τσίπρα να φροντίσει να μπει τέλος σε αυτόν τον τρόμο ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα, να την φέρουμε και πάλι στα πόδια της”.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας