20:24 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Το ΣτΕ αποφασίζει για... «ΝΑΙ» ή «Όχι» στο δημοψήφισμα

Το ΣτΕ αποφασίζει για... «ΝΑΙ» ή «Όχι» στο δημοψήφισμα

Eκτάκτως συγκαλείται σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει την τύχη του δημοψηφίσματος της Κυριακής μετά την προσφυγή δύο πολιτών οι οποίοι ζητούν την ακύρωση του δημοψηφίσματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την ανακήρυξη των Νομοθετικών Πράξεων ως αντισυνταγματικών.

Η συνεδρίαση υπό τον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι. Οι ανώτατοι δικαστές καλούνται να αποφασίσουν επί της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσαν ένας μηχανικός και ένας δικηγόρος, πρώην σύμβουλος Επικρατείας.

Σύμφωνα με τους δύο πολίτες οι νομοθετικές πράξεις διεξαγωγής του δημοψηφίσματος προσκρούουν στο άρθρο 44 του Συντάγματος και στο νόμο 4023/2011 που αφορά τους κανόνες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.

Μετά τη συζήτηση της προσφυγής σε δημόσια συνεδρίαση, οι σύμβουλοι Επικρατείας θα μπουν σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών για να λάβουν απόφαση.

Αμέσως μετά (άγνωστο ποία χρονική στιγμή) θα γνωστοποιηθεί «το δια ταύτα» της απόφαση της Ολομέλειας που θα κρίνει την τύχη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφανθούν ότι ο τρόπος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος είναι αντισυνταγματικός, τότε «παγώνει» η διεξαγωγή του και ότι χρήματα έχουν δαπανηθεί (αμοιβές δικαστικών αντιπροσώπων, δαπάνες για τα ψηφοδέλτια, κ.λπ.) πάνε χαμένα.

Αντίθετα, σε περίπτωση κατά την οποία απορριφθεί η σχετική προσφυγή τότε η διαδικασία του δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή θα προχωρήσει κανονικά.

Τι λέει ο Συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης 

«Δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας» υποστηρίζει ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης μιλώντας, στην CHECKPOINT ALPHA των δημοσιογράφων Γιάννας Παπαδάκου και Πέτρου Κουσουλού.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Τι απάντησαν όμως οι πολίτες στην κάμερα της εκπομπής για το δημοψήφισμα

Παρακολουθείστε ολόκληρη την εκπομπή

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας