7:06 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

«Αγκάθι» το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων

«Αγκάθι» το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της συζήτησης ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους των δανειστών, στο ξενοδοχείο όπου έχουν «στρατοπεδεύσει» οι τελευταίοι.

Για περισσότερες από δύο ώρες, συζητούσαν για τις αποκρατικοποιήσεις, με τον πρώτο… γύρο να ολοκληρώνεται με κάποιες διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, για το Ταμείο που θα δημιουργηθεί με στόχο τη συγκέντρωση 50 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία που είχε συναφθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, υπήρξαν κάποιες αποκλίσεις, για τα στοιχεία του νέου Ταμείου και οι δύο πλευρές θα επανέλθουν στο ζήτημα. Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά πως δεν πρόκειται για ουσιαστικό πρόβλημα και οι διαφορές θα επανεξεταστούν σε νέες συζητήσεις που θα γίνουν αύριο. Οι αποκλίσεις αφορούν τη νομική υπόσταση του Ταμείου, αλλά κυρίως το πώς θα γίνει η μετάβαση από το παλιό στο νέο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Καμία συζήτηση για δάνειο γέφυρα

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στα χρονοδιαγράμματα, εκτίμησε πως «ίσως είμαστε λίγο καλύτερα από ό,τι υπολογίζαμε». Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για νέο δάνειο- γέφυρα. Η συνολική αποτίμηση των συνομιλιών με τους δανειστές θα γίνει αύριο.

Η συζήτηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών και τους δύο υπουργούς συνεχίζεται, με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κρίσιμες συνεδριάσεις

tsakalotos-stathakis

Η σημερινή και η αυριανή συνάντηση -καθώς οι δύο υπουργοί θα έχουν επαφές και την Τετάρτη με το κουαρτέτο Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ρούφερ και Τζαμαρόλι- θεωρούνται κρίσιμες καθώς θα κρίνουν αν υπάρχει ελπίδα ή όχι για επίτευξη συνολικής συμφωνίας πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Ανάλογα με την έκβαση των επαφών, την Τετάρτη θα υπάρξει και η πρώτη ουσιαστική ένδειξη για το αν προλαβαίνει η κυβέρνηση -και αν επαρκούν τα μέτρα που λαμβάνει ή αν θα απαιτηθούν περισσότερα- για να πάρει νέο δάνειο η Ελλάδα.

Από τα δύο νέα τετ-α-τετ αυτά των υπουργών με τους δανειστές, θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος της ελληνικής πλευράς να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις έως τις 10-12 Αυγούστου, προκειμένου στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια να συντάξουν το κείμενο του νέου Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, η νέα συμφωνία να ψηφιστεί από τη Βουλή και η πρώτη δόση του νέου δανείου να εκταμιευθεί πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε λήγουν ελληνικά ομόλογα ύψους 3,4 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.

Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα έχουν στις 13:30 το μεσημέρι της Τρίτης οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Αντικείμενο της νέας συνάντησης, έπειτα από εκείνη της περασμένης Παρασκευής στο Χίλτον, θα είναι:

– η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και
– το ΤΑΙΠΕΔ.

Νωρίτερα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, θα συζητηθούν τα εργασιακά (12:00).

Την Τέταρτη θα υπάρξει νέα συνάντηση των δύο υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει μια «ανακεφαλαιοποίηση» των συζητήσεων.

Από τα μπαούλα στις τράπεζες και πάλι

xrimata_doseis_aftodioikisi

Κεφάλαια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες μετά το άνοιγμά τους στις 20 Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Χρήματα τα οποία είχαν αποσυρθεί υπό τον φόβο του εγκλωβισμού λόγω capital controls και πιθανού κουρέματος.

Όπως δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος, τα stress tests των ελληνικών τραπεζών θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν θα γίνει bail in ούτε και θα επιβληθεί εισφορά στους καταθέτες.

Επιπλέον, οι νυν μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίησή τους, ωστόσο δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα οι λεπτομέρειες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εάν δεν συμμετάσχει κανένας ιδιώτης μέτοχος στην ανακεφαλαιοποίηση, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Όσον αφορά τα capital controls, οι πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν ότι αυτά θα αρθούν περίπου στα τέλη του έτους, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Διαβάστε επίσης: Πτωτική και η δεύτερη μέρα μετά το κραχ στο Χ.Α.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας