Παππάς: Οριστικοποιείται ένα εσωτερικό ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Παππάς: Οριστικοποιείται ένα εσωτερικό ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Ιλ Μανιφέστο παραχώρησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Στη συνέντευξη, που αποτελεί κύριο θέμα του εξώφυλλου της εφημερίδας, με τίτλο «Ιl contropiano» (το αντισχέδιο), τονίζεται μεταξύ των άλλων ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο την αύξηση της ελευθερίας κίνησης στην εθνική πολιτική, τίθεται ως προτεραιότητα η αντιμετώπιση του θέματος του χρέους, ενώ ο κ. Παππάς αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

Σε σχέση με τις άμεσες προτεραιότητες κοινωνικής πολιτικής μετά την ψήφιση της συμφωνίας, ο υπουργός Επικρατείας τονίζει:

«Θα δώσουμε, πρώτα από όλα, μάχη ώστε τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ανάπτυξης να γίνουν εμπροσθοβαρή, να πέσουν νωρίς σε σχέση με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, ει δυνατόν από τους πρώτους μήνες, και το δεύτερο είναι να διοχετευθούν κυρίως σε τομείς, δράσεις και κοινωνικές τάξεις και ομάδες οι οποίες θα υποστούν αρνητικές συνέπειες από την απότομη εφαρμογή των ρυθμίσεων του προγράμματος, παραδείγματος χάρη στους αγρότες. Χρειάζεται μια ειδική μέριμνα και πολιτική. Η αύξηση της εισφοράς και το γεγονός ότι φεύγει η επιδότηση του πετρελαίου, δημιουργεί ένα αρνητικό περιβάλλον. Εκεί χρειάζεται μια θετική, δημόσια παρέμβαση, για να επιβιώσει ο κλάδος, να μείνουν οι άνθρωποι στο επάγγελμα και να μην ρημάξουν τα χωράφια».

Ερωτηθείς αν το τριετές αυτό πρόγραμμα μπορεί να εξασφαλίσει όντως μεγαλύτερη σταθερότητα στην οικονομία, ο Νίκος Παππάς απαντά:

«Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση της ομαλής χρηματοδότησης και της οριστικής διευθέτησης του θέματος του χρέους. Η οποία, πλέον, είναι και δέσμευση των εταίρων και θα σηματοδοτήσει το κατά πόσον τόσο οι εγχώριοι καταναλωτές όσο και οι διεθνείς επενδυτές θα διαμορφώσουν μια εικόνα για την ελληνική οικονομία γύρω από την οποία δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για Grexit. Yπάρχει όλο το υπόβαθρο και οι δυνατότητες για αναπτυξιακά βήματα. Αυτές οι προϋποθέσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές και κρίσιμες».

«Για το θέμα του χρέους η Ελλάδα συνεχίζει να ζητά περικοπή, ελάφρυνση, ή μια διευθέτηση που να το κάνει βιώσιμο και να δίνει την δυνατότητα πληρωμής κάθε χρόνο;» ρωτά η «Ιλ Μανιφέστο και ο υπουργός Επικρατείας απαντά:

«Μπορούμε να συζητήσουμε πλείστες όσες λύσεις, οι οποίες, όμως, μας οδηγούν στο ένα και στο αυτό αποτέλεσμα. Να αφήσουμε έναν όγκο χρέους και μια σειρά ετήσεων υποχρεώσεων, οι οποίες και να είναι βιώσιμες και εξυπηρετήσιμες, και, κυρίως, να μην αποτελούν τροχοπέδη, στην όποια αναπτυξιακή προσπάθεια. Να μην καταπίνουν μεγάλα πλεονάσματα, τα οποία θα βγαίνουν από το υστέρημα της ελληνικής οικονομίας και να μην υποσκάπτουν διαρκώς τόσο την δυνατότητά μας να αποπληρώσουμε, όσο και ευρύτερα, την θέση της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εσωτερική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και την πιθανότητα διάσπασης, ο υπουργός Επικρατείας τονίζει:

«Δυστυχώς φαίνεται να οριστικοποιείται ένα ρήγμα το οποίο εμείς θα δουλέψουμε μέχρι τελευταία στιγμή για να το αποτρέψουμε. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται ως ο πόλος της πολιτικής σταθερότητας στην ελληνική πολιτική σκηνή και θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ούτως ώστε τον ρόλο αυτό που του αναγνώρισε ο ελληνικός λαός, να μπορέσει να τον φέρει εις πέρας. Και να τελεσφορήσει και η γραμμή και ο σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι και να έχει παρεμβάσεις στο δημοσιονομικό επίπεδο, οι οποίες να είναι αναδιανεμητικές υπέρ των στρωμάτων που πλήττονται, αλλά να κάνει και πάρα πολύ καίριες παρεμβάσεις στο επίπεδο της δημόσιας διοίκησης, στα θέματα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της συνολικής λειτουργίας του κράτους. Επειδή είμαστε μια καινούρια πολιτική δύναμη, και δεν έχουμε τις δεσμεύσεις των παλιών, είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να το κάνει».Σχόλια