Κρέμονται από μια… κλωστή οι «τηλεμαχίες»

Κρέμονται από μια… κλωστή οι «τηλεμαχίες»

Σε κατά βάση συμφωνία για την πραγματοποίηση δύο τηλεοπτικών αναμετρήσεων, μία μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελου Μεϊμαράκη και μία μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, κατέληξαν οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων.

Εξαίρεση στο debate αποτελεί το ΚΚΕ, που διαφοροποιήθηκε, ενώ η Λαϊκή Ενότητα διαφώνησε με την τηλεμαχία Τσίπρα – Μεϊμαράκη, ζητώντας θεματικές τηλεμαχίες. Φαίνεται, ωστόσο, ότι μπαίνουν οι «βάσεις» για μια κατ’αρχίν συνεννόηση, για τη διεξαγωγή του debate, με τις ημερομηνίες πραγματοποίησής του να μένουν ανοικτές.

Αρχικά οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, Όλγα Γεροβασίλη και Πηνελόπη Γαβρά, είχαν συνεννοηθεί μεταξύ τους ώστε η τηλεμαχία μεταξύ Τσίπρα – Μεϊμαράκη να γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου και το debate με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι στις 10 Σεπτεμβρίου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και εκ των πραγμάτων αδυνατεί να συμμετάσχει, οπότε και αιτήθηκε η πρώτη αναμέτρηση να γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου. Τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και Το Ποτάμι, δηλώνουν ότι θα είναι παρόντες σε οποιαδήποτε ημερομηνία οριστεί το debate.

Ταυτόχρονα με τον ορισμό των χρόνων διεξαγωγής των τηλεοπτικών αναμετρήσεων, μία άλλη «αναμέτρηση» λαμβάνει χώρα μεταξύ των κομμάτων και αφορά στους όρους διεξαγωγής τους.

Ένας εξ αυτών είναι η διανομή του τηλεοπτικού χρόνου. Μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με την Συγγρού να καταγγέλλει ότι ο αποδιδόμενος σε αυτήν χρόνος υπολείπεται κατά πολύ του εκλογικού της ποσοστού. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης και η Αυγή κατήγγειλαν ΝΔ και Ποτάμι ότι «διεκδίκησαν στο όνομα των καναλαρχών αποζημίωση 6 εκατ. ευρώ για τον τηλεοπτικό χρόνο που θα παραχωρηθεί στα κόμματα».

Ωστόσο, τα δύο κόμματα αντέδρασαν, καθώς αποκαλύφθηκε ότι ο προσδιορισμός του αντιτίμου των 6 εκατ. ευρώ για το χρόνο ήταν πρόταση του υπηρεσιακού υπουργού κ.Μορώνη. Όπως δήλωσε η κ.Βούλτεψη, ο κ.Μορώνης συνεπικουρούμενος από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι στην υπουργική απόφαση θα αναφερθεί μεν το ποσό των 6 εκατ., ωστόσο πρότειναν να αποφευχθεί η ανάλυσή του κατά κόμμα και μέσο, με απώτερο στόχο να μην μπορεί αυτή η απόφαση, που παγίως εκδίδεται, να χρησιμοποιηθεί για τον συμψηφισμό των οφειλών των καναλιών. «Η δική μας ένσταση ήταν ως προς την ανάγκη να υπάρχει αναλυτικά καταγεγραμμένο τι αντιστοιχεί σε κάθε κόμμα, καθώς από εκεί προκύπτει και σε ποια τηλεοπτική ζώνη θα μεταδίδονται οι δραστηριότητές τους» ανέφερε η κ. Βούλτεψη και κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών «να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά ώστε να αποκαλυφθεί το ψεύδος».Σχόλια