9:53 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε συνέδριο

Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε συνέδριο

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία αναμένεται να εκλεγεί νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις της Πολιτικής Γραμματείας.

Το κείμενο της εισήγησης στην Κεντρική Επιτροπή προτείνει την πραγματοποίηση καμπάνιας εγγραφής νέων μελών ενόψει και του συνεδρίου, με το σκεπτικό να αντιστοιχηθεί η οργανωμένη βάση του κόμματος με την κοινωνική δυναμική που έχει αναπτυχθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως περιέγραψε και στην ομιλία του Σαββάτου ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί τους προσεχείς μήνες σε τρία παράλληλα πεδία:

-το πρώτο και σημαντικότερο η υλοποίηση της συμφωνίας. Είναι το πιο δύσκολο αλλά αναπόφευκτο καθώς η χώρα και η κυβέρνηση βρίσκεται υπό την εποπτεία των δανειστών. Είναι το πικρό φάρμακο που θα πρέπει να πιουν τα μέλη και τα στελέχη που έχουν απομείνει στο κόμμα.

-το δεύτερο είναι η υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος σε συνδυασμό με τις δράσεις κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής που θα είναι το αντίδοτο στην μνημονιακή πολιτική. Ήδη ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει από τους υπουργούς του, να του υποβάλλουν μέσα στο Σαββατοκύριακο τα σημειώματα για την εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος στον τομέα της αρμοδιότητάς τους. Οι παροικούντες την Κουμουνδούρου εφιστούν την προσοχή να μην έχει το παράλληλο πρόγραμμα την τύχη του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και εξελιχθεί σε “σύντομο ανέκδοτο”, καθώς η εφαρμογή του απαιτεί την συμφωνία των εκπροσώπων των δανειστών, όσο κι αν δεν ομολογείται ευθαρσώς.

-το τρίτο πεδίο στο οποίο θα κινηθεί ο κ. Τσίπρας είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος κατά τρόπο που να διατηρεί στην προμετωπίδα του ότι είναι “αριστερό”, ωστόσο να εξυπηρετεί την πολιτική υλοποίησης των μέτρων.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εξωραίσει την συμφωνία, ως αναπόφευκτη με σκληρά σημεία αλλά και θετικές πλευρές τουλάχιστον σε σύγκριση με τα μνημόνια των προηγούμενων κυβέρνήσεων. Οι προταιρεότητές του είναι ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μεγάλο βάρος δίνει στην αναδιάρθρωση του χρέους, θέμα για το οποίο θεωρεί ότι έχει εξασφαλίσει την συμφωνία των εταίρων και το οποίο εκτιμά ότι θα ανοίξει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Προσεκτικός είναι ο πρωθυπουργός και στις αναφορές του στα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής κυρίως σε ότι αφορά το νέο τηλεοπτικό τοπίο που θα προκύψει μετά την ψήφιση του νόμοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο κ. Τσίπρας χάραξε την στρατηγική του και όσον αφορά στο κομματικό παιχνίδι σε μία προσπάθεια να διεμβολίσει την κεντροαριστερά, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Βάζει τα δύο κόμματα μπροστά στο δίλημμα τί πολιτική θα ακολουθήσουν: εάν θα συμπλεύσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ “για μία προοδευτική και με κοινωνική δικαιοσύνη υλοποίηση της συμφωνίας” ή εάν θα επιλέξουν να μείνουν απέναντι προσεγγίζοντας σε αυτή την περίπτωση εκ των πραγμάτων τη ΝΔ. Ενώ με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αφήνει γέφυρες επικοινωνίας και περιθώρια προσέγγισης ο κ. Τσίπρας επιλέγει την μετωπική αντιπαράθεση με τη ΝΔ ως βασικό αντίπαλο που εκφράζει το συντηρητικό κατεστημένο του χθες. Πάντως προβληματισμός υπήρχε για το εάν θα πρέπει να επιτεθεί προσωπικά στον κ. Μεϊμαράκη καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της εκλογή στη ΝΔ. Οι επιθέσεις στον κ. Μεϊμαράκη μπορεί και να εκληφθούν από κάποιο κοινό ως προτίμηση και επιλογή αντιπάλου και να αποδυναμώσει την προσπάθειά του. Όπως έλεγαν στελέχη της Κουμουνδούρου “δεν είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι πιο εύκολος ή πιο δύσκολος αντίπαλος, αλλά συμβάλει στην απαραίτητη για την συγκυρία πολιτική σταθερότητα”.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας