ΣΥΡΙΖΑ για νέες θέσεις εργασίας: Διόρισαν σε ΔΕΚΟ τον σύζυγο της Χαράς Καφαντάρη

ΣΥΡΙΖΑ για νέες θέσεις εργασίας: Διόρισαν σε ΔΕΚΟ τον σύζυγο της Χαράς Καφαντάρη

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή της Βουλής με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ η τοποθέτηση των τριών νέων μελών του ΔΣ της νέας «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε.» (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε. Α.Ε.). Διευθύνων Σύμβουλος διορίσθηκε ο Αργύρης Αργυρίου που είναι σύζυγος της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Χαράς Καφαντάρη.

Οι αναφορές του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη ότι δεν πρόκειται για την δημιουργία μιας νέας ΔΕΚΟ για την τακτοποίηση ημετέρων, για τις ανάγκες ενός Ρωσικού αγωγού που η κατασκευή του έχει «παγώσει» κατέπεσαν όταν ο υπό διορισμό Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας που ακόμα δεν έχει ούτε καν Καταστατικό, μετά από την επίμονη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, παραδέχθηκε ότι «η σύζυγός μου είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, κάτι όμως που πιστεύω ότι αυτό δεν συνιστά κώλυμα…».

Απίστευτες καταγγελίες Μανιάτη στο «Νυχτερινό Ρεπορτάζ»

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο «Νυχτερινό Ρεπορτάζ» και τον Πέτρο Κουσουλό, τόνισε πως καταψήφισε τους διορισμούς για την συγκεκριμένη εταιρία, τονίζοντας ότι τα διοριζόμενα μέλη θα πάνε αύριο το πρωί στην νέα εταιρεία που όμως δεν έχει ακόμα ούτε Καταστατικό λειτουργίας; «Ποια θα είναι» – είπε – «η αποστολή που αναλαμβάνουν;» Αναρωτήθηκε γιατί 7μελές Δ.Σ και όχι τετραμελές. Μήπως είναι πολυτέλεια;  «Ποιες θα είναι οι αμοιβές του ΔΣ; Όπως αποκάλυψε ο ίδιος με ερωτήσεις του πίεσε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό εάν «κανένα από τα υποδιορισμό πρόσωπα έχουν συγγενική, πολιτική ή άλλη ασυμβίβαστη σχέση». Απορίας άξιον, επίσης,  σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, είναι πως γίνεται να συσταθεί μια εταιρία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, την ώρα που το έργο έχει ακυρωθεί;

Χατζηδάκης: Δημιούργησαν μία εταιρεία που δεν έχει έργο

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε αντιρρήσεις επί της πολιτικής επιλογής της Κυβέρνησης να δημιουργήσει μια ακόμα εταιρεία ΔΕΚΟ, η οποία όπως είπε «δεν θα προσφέρει τίποτα καθώς όπως όλοι ξέρουμε αφορά ένα έργο τον Ρωσικό αγωγό, που είναι παγωμένος». Επίσης αναρωτήθηκε «ποιο θα είναι το έργο που θα έχουν τα στελέχη αυτής της εταιρείας τους επόμενους μήνες. Θα ασχολούνται με νομικά ζητήματα ενδεχόμενως για έναν αγωγό που δεν ξέρουμε εάν θα γίνει. Ένα όποιο έργο που κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει μέσα από υφιστάμενες δομές και εταιρείες» και ζήτησε «να ανασταλεί από τον υπουργό η δημιουργία της νέας αυτής ΔΕΚΟ καθώς η χώρα μας αυτή την ώρα δεν έχει ανάγκη να δημιουργήσει μια ακόμα κρατική εταιρεία.»

Σκουρλέτης: Η αμετροέπεια είναι κακός σύμβουλος για τον οποιοδήποτε
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης από την πλευρά του θέλησε να αντικρούσει τις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης λέγοντας πως «κάποιοι μπορεί να θεωρούν ανάλογα με το πολιτικό τους σκεπτικό άστοχη την δημιουργία αυτής της εταιρίας όμως επειδή πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες θα ήθελα να πως πολλά από αυτά ήταν άστοχα και υπερβολικά και θεωρώ ότι η αμετροέπεια είναι κακώς σύμβουλος για τον οποιοδήποτε…»

Υποστήριξε πως το πλαίσιο του πολυδιάστατου ρόλου που αποκτά η χώρα μας στον ενεργειακού τομέα η εταιρεία αυτή είναι αναγκαία και μίλησε ότι δημιουργείται με πολύ συνετά βήματα. «Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο προβλέπεται να είναι στο 1 εκατ. ευρώ και το οποίο θα δοθεί τμηματικά στο βάθος της τριετίας. Θα κινηθούμε –είπε- με περιστολή και το ποσό είναι μικρό σε σχέση με τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει όταν γίνει αυτός ο αγωγός».

Αναφορικά με τους διοριζόμενους στις θέσεις του Προέδρου του Δ.Σ. της «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε.» (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε. Α.Ε.) κ. Αντώνη Γεωργόπουλου, της Αντιπροέδρου κυρίας Ελένης Ζαφειροπούλου και του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Αργύρης Αργυρίου, ο υπουργός κ. Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε ότι «είναι ένας συνδυασμός στελεχών που ο ένας συμπληρώνει το άλλο καθώς διαθέτουν επιστημονικό υπόβαθρο αλλά και επαγγελματική εμπειρία όπου μαζί με την βούληση της Κυβέρνησης θα βοηθήσουν σημαντικά τις ενεργειακές επενδύσεις της χώρας». Και, στην δευτερολογία του πρόσθεσε ότι «δεν μιλάμε για μια εταιρεία και μια επένδυση εν κενώ. Από τότε που έγινε η πτώση του ρωσικού αεροσκάφους, ακόμα και ο Πούτιν έχει κάνει δηλώσεις για την εξεύρεση λύσεων για την προώθηση και αυτού του αγωγού.

Το Καταστατικό της εταιρείας είπε «πως θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες», οι δαπάνες της θα είναι μηδαμινές «καθώς θα στεγάζεται στα γραφεία του υπουργείου» και υποστήριξε ότι «εδώ δεν υπάρχουν σκάνδαλα όπως γινόταν στο παρελθόν με άλλες εταιρείες που συστήνονταν…» Μετά πάντως την αποκάλυψη στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής για την συγγενική σχέση του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, ο υπουργός κράτησε σιγήν ιχθύος. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, του Ποταμιού, της Ενωσης Κεντρώων πάντως ψήφισαν πολιτικά «παρών» στους διορισμούς των τριών μελών.

Δυσφορία και από τους ΑΝΕΛ

Την δυσφορία του, πάντως, αναγκάστηκε να εκφράσει για αυτό το νέο συγγενικό διορισμό και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος λέγοντας πως «δεν πιστεύω ότι δημιουργείται μια εταιρεία για να βολέψει ημετέρους. Είμαι σε δύσκολη θέση που ένας από τους προτεινόμενος είναι σύζυγός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ την Χαρά Καφαντάρη την εκτιμώ και είναι φίλη μου. Και πιστεύω ότι το ίδιο εξαίρετος είναι και ο κ. Αργύρης Αργυρίου. Σε αυτό όμως το κομμάτι θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί. Και εδώ υπάρχει ένα μικρό θέμα και δεν θέλω να το κρύψω… παρά το γεγονός ότι θα ψηφίσω θετικά στα προτεινόμενα πρόσωπα».

Διαβάστε επίσης:

Η απάντηση της Χαράς Καφαντάρη για τον διορισμό του συζύγου τηςΣχόλια