Βουλή «μπάχαλο» για τις τηλεοπτικές άδειες

Βουλή «μπάχαλο» για τις τηλεοπτικές άδειες

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση για την τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της ΝΔ για την άρνησή της να συναινέσει στην επιλογή της σύνθεσης του ΕΣΡ και διαβεβαίωσε ότι θα βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και θα πατάξει τη διαπλοκή.

Τσίπρας: Βάζουμε τέλος στη διαλοκή και τη διαφθορά

Περί τις 9 το βράδυ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό τη βούληση της κυβέρνησης να επιβάλει τη νομιμότητα, αλλά και να ολοκληρώσει ένα ακόμα προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στη διαπλοκή και στη διαφθορά, «είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε», όπως είπε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας ανέβασε τους τόνους, μιλώντας για «χρεοκοπημένα κανάλια» που δανειοδοτούνται από τις τράπεζες, και εγκαλώντας, μεταξύ άλλων, τη ΝΔ, για το ό,τι δεν επέδειξε συναίνεση για τον ορισμό της νέας σύνθεσης του ΕΣΡ, οδηγώντας στη σημερινή διαδικασία.

Παράλληλα, απαντώντας σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για την «σπουδή» που δείχνει πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η αναδιάταξη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είχε συμπεριληφθεί στις προγραμματικές εκδηλώσεις της κυβέρνησης, τόσο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου όσο και έπειτα από αυτές του Σεπτεμβρίου του 2015.

«Θα ήταν σαν να πήγαινες να πουλήσεις άμμο στην έρημο ή πάγο στον Βόρειο Πόλο» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε ανοιχτό διαγωνισμό για τα κανάλια, αλλά επιλέγει να πάει σε έναν «κλειστό» διαγωνισμό, με δημοπράτηση μόλις τεσσάρων αδειών. Επικαλέστηκε, δε, το ευρωπαϊκό παράδειγμα και ανέφερε ότι τα οκτώ κανάλια λειτουργούν σήμερα σε καθεστώς ανομίας.

«Όχι μόνο δεν είναι λίγες, αλλά είναι και πολλές οι τέσσερις άδειες» συμπέρανε ο πρωθυπουργός, καλώντας τη ΝΔ να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα και κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει τη χώρα «ευρωπαϊκή μπανανία».

Παράλληλα, απαντώντας, όπως είπε, στη νεοφιλελεύθερη επιχειρηματολογία, αναρωτήθηκε γιατί η αγορά δεν έχει προχωρήσει, 27 χρόνια τώρα, σε αυτορρύθμιση και τα «υπερχρεωμένα κανάλια συντηρούνται από τις τράπεζες, όταν η υπόλοιπη οικονομία έχει στεγνώσει».

Ακόμη, χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή την στάση της ΝΔ ως προς τον ορισμό της νέας σύνθεσης του ΕΣΡ και είπε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει το Σύνταγμα, ενώ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας.

Κυριάκος: Στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγείτε – Θέλετε να κάνετε τον Παππά απόλυτο κυρίαρχο των ΜΜΕ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας το λόγο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα, τονίζοντας ακόμη ότι οι κυβερνώντες έχουν πει πολλά ψέματα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

«Μπορείτε να μετακινηθείτε από το Μέγαρο Μαξίμου στη Βουλή και πίσω, αλλά στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγείτε» είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά και των επιστημονικών φορέων για το ασφαλιστικό.

Μιλώντας για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι υπέρ της διαφάνειας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ως τον απόλυτο κυρίαρχο των μέσων ενημέρωσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειρωνεύτηκε τον πρωθυπουργό, ρωτώντας τον χαρακτηριστικά: «Αφού επικαλείστε τους νόμους της αγοράς, γιατί δεν ορίζετε και ανώτατο αριθμό κινηματογράφων, σούπερ μάρκετ, κομμωτηρίων;», προκαλώντας χειροκροτήματα από τα έδρανα της ΝΔ.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εγκαθιδρύσει το δικό της καθεστώς διαπλοκής, λέγοντας χαρακτηριστικά προς τον κ. Τσίπρα: «Εσείς είστε η διαπλοκή. Είστε πιο παλιό και από το παλιό».

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί ένα ιδιότυπο «θεσμικό Grexit», στο οποίο, όπως είπε, θα βρει απέναντί της σύσσωμη την αντιπολίτευση και όχι μόνο τη Νέα Δημοκρατία.

Μπάχαλο στη Βουλή

«Κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα», κάλεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, η οποία ζητούσε από τη Βουλή να μην συζητηθεί η τροπολογία που αφορά την διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. «Η αντιπολίτευση έχει βάλει στο τραπέζι ένα επιχείρημα: ότι βιαζόμαστε.

Εσείς δεν βιαζόσασταν καθόλου. Το πανελλήνιο καταλαβαίνει γιατί εσείς ζήσατε επί 25 χρόνια μαζί και με το καθεστώς της ανομίας. Δεν δέχομαι ότι αιφνιδιάσαμε. Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί πριν από 3,5 μήνες και είπαμε ότι είναι το πρώτο βήμα. Ακούγαμε προφάσεις εν αμαρτίαις», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς κατά την ομιλία του.

Η προεδρεύουσα της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου εκτίμησε ότι δεν υφίσταται παρεμπίπτον ζήτημα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος της απάντησε ότι το ΣτΕ θα κρίνει την απόφασή της. Επιπλέον, προσφυγή στο ΣτΕ προανήγγειλε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας.

«Για ποιο λόγο η πρεμούρα, η βιασύνη; Μήπως γιατί δεν κατάφερε να φτιάξει το παράλληλο τραπεζικό σύστημα και τώρα δραπετεύει;», ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «δείχνει ότι φοβάται τον διάλογο».

Από τη πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε πως «Ο καυγάς έχει να κάνει με την αναδιανομή της αγοράς συνολικά. Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει και σε άλλους παίκτες, η δε αντιπολίτευση υπερασπίζεται το σημερινό καθεστώς. Η ουσία είναι ότι η ενημέρωση, που είναι κοινωνικό αγαθό, θα μείνει στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων».

Διάλογος απείρου κάλλους

Λοβέρδος - Χριστοδουλοπούλου

Απίστευτος καυγάς έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον Ανδρέα Λοβέρδο, στη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης ζήτησε τον λόγο αλλά ή απάντηση της κ. Χροστοδουλοπούλου του είπε «Δεν σας δίνω τον λόγο, μίλησε ο κ. Βενιζέλος και τα είπε πολύ ωραία».

«Όχι θα μου δώσετε τον λόγο είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος». Στο ενδιάμεσο είχε δοθεί ο λόγος στον Νίκο Παππά. Όμως ο κ. Λοβέρδος συνέχιζε να φωνάζει με κλειστά μικρόφωνα. Τότε ακούστηκε η ατάκα της κ. Χριστοδουλοπούλου που προέδρευε της διαδικασίας: «Είστε προβληματικός κ. Λοβέρδο».

Παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση:Σχόλια