«Γκάφα» στο Ασφαλιστικό καταγγέλλει ο Γεωργιάδης

«Γκάφα» στο Ασφαλιστικό καταγγέλλει ο Γεωργιάδης

Μια καταγγελία εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων,  Μάριος Γεωργιάδης κάνοντας λόγο περί «γκάφας» σε ότι αφορά το ασφαλιστικό.

Πιο συγκεκριμένα , ο βουλευτής εντόπισε ένα λάθος το άρθρο 39 στη β’ παράγραφο αναφορικά με τον υπολογισμό του κέρδους ενός ιδιώτη που συμμετέχει στο μέρισμα μιας εταιρείας. Ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε ότι ο τύπος για τον υπολογισμό των εισφορών που προβλέπει το νομοσχέδιο να πληρώσει ο μέτοχος μιας εταιρείας αντί πολλαπλασιασμού προβλέπει διαίρεση, με αποτέλεσμα κάποιος να πρέπει να πληρώσει πολλαπλάσια ποσά σε σχέση με το κέρδος της εταιρείας.

«Ας υποθέσουμε ότι τα καθαρά κέρδη μιας ομόρρυθμης εταιρείας είναι 100.000 ευρώ και συμμετέχουν δύο εταίροι με συμμετοχή 50% έκαστος, τότε το ετήσιο εισόδημα του καθενός σχετικά με τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού μερίσματος της εταιρείας δια του ποσοστού συμμετοχής του καθενός. Στην πράξη δηλαδή θα έχουμε 100.000 ευρώ δια 50%, δηλαδή δια 0,5. Σύμφωνα με τα μαθηματικά του δημοτικού το 50% μας κάνει 50 εκατοστά, άρα 0,5. Η πράξη αυτή μας κάνει 200.000 ευρώ. Ο εν λόγω επιχειρηματίας έβγαλε 50.000 ευρώ κέρδος και εσείς θα του ζητήσετε ετήσιες εισφορές για 200.000 ευρώ κέρδος. Η σωστή πράξη είναι ο πολλαπλασιασμός και όχι η διαίρεση. Αντίστοιχα, μέτοχος του 1% μέρισμα στα 100.000 κέρδη σημαίνει θα πρέπει να φορολογηθεί για  εισόδημα 10.000.000 ευρΣχόλια