6 τρόποι να προστατεύσεις τα καλλυντικά σου

6 τρόποι να προστατεύσεις τα καλλυντικά σου

Ήρθε η ώρα να μάθεις πως να φυλάξεις με ασφάλεια τα καλλυντικά σου. Πιο κάτω θα διαβάσεις χρήσιμες συμβουλές για να έχεις προστατευμένα τα καλλυντικά σου και πόσο χρόνο διατηρούνται το καθένα.

 

Μην φέρεις τη μάσκαρα σε επαφή με το νερό

Όταν χρησιμοποιείς μάσκαρα, προσπάθησε να βάζεις το βουρτσάκι στο σωληνάριο μόνο μια φορά, διαφορετικά ο αέρας που εισέρχεται στο σωληνάριο μπορεί να τη «χαλάσει». Κύλησε τη μάσκαρα στα χέρια σου μερικές φορές πριν την ανοίξεις. Επίσης, μην βάλεις ποτέ νερό ή οποιοδήποτε άλλο υγρό στο σωληνάριο, καθώς αυτό ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Μην δανείζεσαι μάσκαρα από τις φίλες σου, γιατί έτσι «δανείζεσαι» και διάφορες μολύνσεις, όπως η επιπεφυκίτιδα. Γενικότερα, η μάσκαρα αντέχει –αναλόγως της χρήσης- 3-6 μήνες. Φυλάγεται σε θερμοκρασία δωματίου, σε καθαρό και ξηρό περιβάλλον.

 

Πρόσεξε για αλλαγές στην υφή του κραγιόν σου

Αν παρατηρήσεις οποιαδήποτε αλλαγή στην υφή, στη γεύση ή στο χρώμα του κραγιόν σου, πρέπει οπωσδήποτε να το αντικαταστήσεις. Τα κραγιόν φυλάγονται σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο. Απέφυγε να το αφήσεις σ’ ένα ράφι του μπάνιου. Ακόμη, αν προτιμάς να φοράς το κραγιόν σου με βουρτσάκι, πρέπει πάντα να το πλένεις με χλιαρό νερό και σαπούνι μετά τη χρήση. Τα κραγιόν συνήθως αντέχουν στο συρτάρι ή στο ψυγείο σου για τουλάχιστον ένα χρόνο.

 

Φύλαξε το μέικαπ σου σε θερμοκρασία δωματίου

Αν θέλεις την υφή του μέικαπ σου να παραμείνει απαλή, φύλαξέ το σε ξηρό και σκοτεινό μέρος, σε θερμοκρασία δωματίου. Άπλωσέ το στο πρόσωπό σου με βούρτσα ή ειδικό σφουγγαράκι, γιατί αυτές οι μέθοδοι είναι υγιεινές και αποτελεσματικές. Τα μέικαπ έχουν συνήθως εγγύηση 6 μηνών.

 

Μην χρησιμοποιείς πολλές ενυδατικές μαζί

Οι κρέμες προσώπου πρέπει να χρησιμοποιούνται στο συντομότερο χρονικό διάστημα, ειδικά αν περιέχουν φυτικά εκχυλίσματα. Είναι προτιμότερο να αγοράσεις μόνο ένα προϊόν ενυδάτωσης και να το χρησιμοποιείς καθημερινά μέχρι να τελειώσει. Για να αποφύγεις να μεταφέρεις τα βακτήρια από τα δάκτυλα στο προϊόν αλλά και στο πρόσωπό σου, άπλωσε την ενυδατική κρέμα ή λοσιόν με σφουγγαράκι ή σπάτουλα. Διαφορετικά σιγουρέψου ότι τα χέρια σου είναι απολύτως καθαρά προτού απλώσεις την ενυδατική. Μια ενυδατική λοσιόν συνήθως διατηρεί τις ιδιότητές της για ένα χρόνο.

 

Μη χρησιμοποιείς τις σκιές για πάνω από ένα χρόνο

Οι σκιές των ματιών πρέπει να φυλάγονται σε θερμοκρασία δωματίου κι όχι στο ψυγείο. Αν πρόκειται για σκιά σε σκόνη, μπορείς να τη χρησιμοποιείς για πάνω ένα χρόνο επιπλέον. Αντίθετα, οι σκιές σε μορφή κρέμας χαλάνε πιο γρήγορα. Καθάρισε το σφουγγαράκι ή το βουρτσάκι τους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ειδικά αν χρησιμοποιείς διάφορα χρώματα.

 

Τα ληγμένα ανήκουν στον κάλαθο

Σε γενικές γραμμές, αν θέλεις να φυλάξεις τα καλλυντικά σου σωστά, κράτησέ τα σε χώρο ξηρό και δροσερό, μακριά από τον ήλιο, καθώς το φως και η ζέστη επηρεάζει τα συστατικά των καλλυντικών. Μπορεί να σε βολεύει να έχετε τα καλλυντικά σου στο μπάνιο, όμως οι εναλλαγές στη θερμοκρασία και η υγρασία του μπάνιου μπορεί να αλλοιώσει την υφή των προϊόντων. Το αυτοκίνητο είναι ακόμη ένα μέρος στο οποίο δεν πρέπει ποτέ να αφήνεις καλλυντικά. Η υπερβολική ζέστη ή αντίθετα οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, η σκόνη και τα μικρόβια μπορούν να «μεταμορφώσουν» τα καλλυντικά σου σε πραγματικό κίνδυνο για την υγεία σου. Ένα καλλυντικό προϊόν που δεν έχει φυλαχτεί σωστά, δεν είναι μόνο ένα μη αποτελεσματικό καλλυντικό αλλά κι ένας κίνδυνος για την επιδερμίδα. Τέλος, μην χρησιμοποιείς τα καλλυντικά σου πέραν της ημερομηνίας λήξεως, για να αποφύγεις τυχόν οφθαλμολογικές μολύνσεις ή άλλες σοβαρές ασθένειες της επιδερμίδας.

 

 

 

Γενικός πίνακας για τη χρήση των καλλυντικών:

 

  • Μάσκαρα: 3-6 μήνες
  • Ρουζ: 12 – 18 μήνες
  • Κραγιόν: 18 μήνες
  • Μέικαπ: 6 μήνες
  • Σκιές ματιών: 12 μήνες
  • Υγρό eyeliner: 3-6 μήνες
  • Σαμπουάν: 24 μήνες
  • Αφρόλουτρο: 24 μήνες

 Σχόλια