Α. Κούγιας: Είναι αναγκαία η διενέργεια ανακριτικών πράξεων – Επιστολές σε Κουντουρά και Πολάκη

Α. Κούγιας: Είναι αναγκαία η διενέργεια ανακριτικών πράξεων – Επιστολές σε Κουντουρά και Πολάκη

Λίγες μέρες μετά το τραγικό συμβάν της Αίγινας,  ο πληρεξούσιος δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, προχώρησε σε αίτημα για την διενέργεια αναγκαίων ανακριτικών πράξεων, βαρύνουσας σημασίας  για την πλήρη διαλεύκανση των διερευνώμενων πράξεων, των συνθηκών, υπό τις οποίες έλαβαν χώρα, και των προσώπων που συμμετείχαν σε αυτές.

Οι επείγουσες ανακριτικές πράξεις είναι οι εξής:

«1.  Να κατασχεθεί (αν δεν έχει ήδη κατασχεθεί) από την αρμόδια λιμενική αρχή και να μεταφερθεί άμεσα σε ασφαλή, φυλασσόμενο  και μη  προσβάσιμο σε τρίτους χώρο το ταχύπλοο «ΝΤΟΥΕΝΤΕ», με το οποίο ο κατηγορούμενος φέρεται ότι τέλεσε τις διερευνώμενες πράξεις, προκειμένου να αποτραπεί αθέμιτη παρέμβαση σε αυτό και απομάκρυνση ή άλλοίωση αποδεικτικών στοιχείων.
2.  Να διενεργηθεί εξερεύνηση δακτυλικών αποτυπωμάτων επί του ως άνω ταχυπλόου σε όλους τους χώρους και ιδίως στο τιμόνι και τα χειριστήρια των μηχανών, με ειδική εντολή προς το συνεργείο της σήμανσης που θα αναλάβει την εξερεύνηση, ή προς τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ να προβούν, αν είναι δυνατό, και σε χρονολόγηση των αποτυπωμάτων που θα εντοπισθούν. Παράλληλα, να γίνει λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων τόσο από τον κατηγορούμενο (αν δεν έχει ήδη γίνει μετά τη σύλληψή του), όσο και από τα πρόσωπα που φέρονται ως συνεπιβάτες στο ταχύπλοο κατά το χρόνο των διερευνώμενων πράξεων, προκειμένου να ακολουθήσει ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων που θα βρεθούν στο σκάφος.
3.  Να πραγματοποιηθεί επί του ταχυπλόου έρευνα και συλλογή γενετικού υλικού κατάλληλου για ανάλυση DNA και ακολούθως να ληφθεί γενετικό υλικό από τον κατηγορούμενο και τα πρόσωπα που φέρονται ότι συνεπέβαιναν στο ταχύπλοο, προκειμένου να ταυτοποιηθεί η παρουσία τους επί του ταχυπλόου κατά το χρόνο τέλεσης των διερευνώμενων πράξεων.
4.  Να αφαιρεθεί και να κατασχεθεί η συσκευή GPS του ταχυπλόου και να διαταχθεί η εξέτασή της είτε από ειδικό πραγματογνώμονα είτε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ, καθόσον από την εξέταση της ως άνω συσκευής θα προκύψει η πορεία και ταχύτητα του σκάφους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την τέλεση των διερευνώμενων πράξεων.
5.  Να αφαιρεθούν και να κατασχεθούν τα ωρόμετρα των μηχανών του ταχυπλόου και να διαταχθεί η εξέτασή τους είτε από ειδικό
πραγματογνώμονα είτε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ, καθόσον εκ της εξέτασής τους θα προκύψει αν και πόσο χρόνο μετά τη σύγκρουση σταμάτησε η λειτουργία τους.
6.  Να υποβληθεί έγγραφο ερώτημα προς την αρμόδια λιμενική αρχή που διενήργησε την αστυνομική προανάκριση, για ποιο λόγο δεν προέβη στις ως άνω ενέργειες, καθώς και για ποιο λόγο δεν πραγματοποίησε αλκοτέστ στον συλληφθέντα κατηγορούμενο».
Επιπλέον, την Τρίτη 23 Αυγούστου, ο Αλέξης Κούγιας προχώρησε στην αποστολή επιστολών προς την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά αλλά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κο Παύλο Πολάκη αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«το συντομότερο δυνατό, ακόμα και σήμερα,
μεταβείτε ολίγα μόνο λεπτά στο νοσοκομείο ΚΑΤ, τόσο για την
ψυχολογική υποστήριξη όσο και για την επίλυση των πρακτικών
προβλημάτων νοσηλείας αυτής της κοπέλας, η οποία σε ένα τουριστικό
ταξίδι όχι μόνο έχασε το σύζυγο και πατέρα του παιδιού της, αλλά
κινδυνεύει να μείνει και ανάπηρη».

Μόλις μία ημέρα μετά την αποστολή των επιστολών, το δικηγορικό γραφείο ευχαρίστησε δημοσίως ορισμένους ανθρώπους για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του Αλέξη Κούγια.

«Ως πληρεξούσιος δικηγόρος της Anastasiia Cherednyk, αλλά και ως άνθρωπος θέλω να εκφράσω τόσο για την εντολέα μου όσο και προσωπικώς τις απόλυτες ευχαριστίες μου προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, καθώς και στον Διοικητή ΕΚΕΠΥ κ. Νίκο Παπαευσταθίου για την ανθρωπιά, την οποία επέδειξαν όσον αφορά στην άτυχη εντολέα μου.

Ήδη η εντολέας μου έχει οδηγηθεί μετά από επιστολή, την οποία απέστειλα τόσο στον ίδιο τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, όσο και στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και ειδικότερα στην Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, σε ειδικό θάλαμο και ήδη δέχεται ψυχολογική υποστήριξη.

Με την ίδια δήλωση θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους τους ιατρούς του ΚΑΤ, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή και σε μία σειρά συνεχών, πολύωρων και πολύ λεπτών επεμβάσεων, κάνουν τα πάντα, για να παραμείνει αρτιμελής η εντολέας μου.

Η όλη συμπεριφορά των ανωτέρω αναφερόμενων προσώπων δίνει κουράγιο στην εντολέα μου, ώστε να διαγράψει από τη μνήμη της την απάνθρωπη συμπεριφορά που δημιούργησαν όσοι εγκατέλειψαν την ίδια, τον σύζυγό της, καθώς και τα άλλα θύματα στην τύχη τους».

 Σχόλια