Αφιέρωμα στην παραδοσιακή ελληνική ενδυμασία στο Βουκουρέστι

Αφιέρωμα στην παραδοσιακή ελληνική ενδυμασία στο Βουκουρέστι

Φωτογραφική έκθεση ελληνικών τοπικών ενδυμασιών πρόκειται να πραγματοποιηθεί από 21 έως 24 Ιουνίου στο Βουκουρέστι. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται παρουσίαση  αυθεντικών τοπικών πουκαμίσων, προβολή ντοκιμαντέρ για τη φορεσιά του Τρίκερι, καθώς και διαλέξεις για τις ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες.

Ειδικότερα, από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, παρουσιάζονται φωτογραφίες αστικών, γυναικείων και νυφικών ενδυμασιών του 18ου έως και 20ου αιώνα από την Αθήνα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ανατολική Θράκη, την Πελοπόννησο, την Αστυπάλαια, τη Χίο, την Κέρκυρα, τη Σαλαμίνα.

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, παραχώρησε για τους επισκέπτες τρία αυθεντικά παραδοσιακά πουκάμισα: «Λινομάνικο» (πουκάμισο Καραγκούνας), πουκάμισο φορεσιάς της Αττικής και «Σκολοπεντράτο» (πουκάμισο από την Αστυπάλαια), ώστε να τα δουν από κοντά

Νυφικό πουκάμισο από την Αστυπάλαια 19ος αιώνας

blank_1X1.gif

Γυναικείο πουκάμισο από την Κάρπαθο ή την Κάσο τέλη 18ου αιώνα, Μουσείο Μπενάκη

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις για τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές από την επιμελήτρια της Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη, Φιλόλογο, κα Ξένια Πολίτου και την Ιστορικό και κριτικό τέχνης, κα Adina Nanu.

 

 Σχόλια