Αγώνας δρόμου με τρία «αγκάθια»

Αγώνας δρόμου με τρία «αγκάθια»

Επί τρεις ώρες συνεδρίασε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, που έθεσε επί τάπητος τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης και το αυριανό Brussels Group. Στη συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο συντονιστής της διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Τα τρία «αγκάθια» 

tsipras

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, τα ανοιχτά ζητήματα που βρίσκονται επί τάπητος στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας – δανειστών είναι ο ΦΠΑ, το δημοσιονομικό κενό και το ασφαλιστικό.

Αναλυτικότερα, συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι σχετικά με τον ΦΠΑ, δανειστές και κυβέρνηση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία επί των τριών συντελεστών (7%, 14%, 22%) που έχει προτείνει η Αθήνα, με την κυβέρνηση να δίνει μάχη, ώστε να μπουν όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα πρώτης ανάγκης στο χαμηλό συντελεστή.

Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό κενό, η πλευρά των εταίρων το υπολογίζει στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι κάτω από 1 δισ. ευρώ, διαφορά η οποία σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, προκύπτει σε ζητήματα λογιστικού υπολογισμού δαπανών. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και ζητήματα που θέλει η ελληνική πλευρά να μπουν σε συμφωνία, όπως το επενδυτικό πακέτο, το θέμα της διευθέτησης του χρέους, ενώ δεν υπάρχει πίεση για τα εργασιακά.

Αντίστροφη μέτρηση για έκτακτο Eurogroup

eurogroup-new

Τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, με αντικείμενο την Ελλάδα, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Το Euro Working Group προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroupκάτι που σημαίνει πως η σύγκληση του θα γίνει στις προσεχείς ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών , απαντώντας για την 5 Ιουνίου, είπε χαρακτηριστικά ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες.

Σχόλια