Άγριο το σκηνικό στην Ειδομένη: Σφαίρες από καουτσούκ, καπνογόνα και δεκάδες τραυματισμένοι

Άγριο το σκηνικό στην Ειδομένη: Σφαίρες από καουτσούκ, καπνογόνα και δεκάδες τραυματισμένοι

Σοβαρά επεισόδια από το πρωί στην Ειδομένη με την περιοχή να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, όταν ,μετά από εκδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ της ελεύθερης διέλευσης προς τη βόρεια Ευρώπη, οι πρόσφυγες κινήθηκαν μαζικά με σκοπό να περάσουν τα σύνορα προς τα Σκόπια.
Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ ήταν άμεση και με τη χρήση χημικών, δακρυγόνων αλλά και πλαστικών σφαιρών απώθησαν τους πρόσφυγες προς την ελληνική πλευρά.

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον φράχτη μεταξύ των δύο χωρών και πολλοί από αυτούς πετούν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απαντούν διαρκώς με δακρυγόνα.

«Σήμερα ή θα σπάσουμε τον φράχτη, ή θα πεθάνουμε»,

έλεγαν οι πρόσφυγες σύμφωνα με το RT, περιμένοντας με τα σακίδια στα οποία είχαν τα λιγοστά τους υπάρχοντα. Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

eidomeni9

Προσπάθησαν να ρίξουν το φράχτη

Νωρίτερα, οι πρόσφυγες είχαν προσπαθήσει να ρίξουν τον φράκτη και να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Όταν σε κάποια σημεία το κατάφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ τους απώθησαν, πίσω προς την ελληνική πλευρά.

eidomeni-epeisodia

Νέα φυλλάδια που τους ξεσήκωσαν

Όπως καταγγέλλεται από τις δημοτικές αρχές αλλά και κατοίκους χθες μοιράστηκε στους πρόσφυγες φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, καλώντας τους να επιχειρήσουν μαζικά να περάσουν τα σύνορα. Ως αποτέλεσμα ξεσηκώθηκαν ομαδικώς από το πρωί στις 10.00 η ώρα.

eidomeni photo alpha
Τα φυλλάδια που μοιράστηκαν

Εκατοντάδες τραυματισμένοι 

Τριακόσια περιστατικά, εκ των οποίων τα 200 είχαν αναπνευστικά προβλήματα αντιμετώπισαν, έως αυτή την ώρα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στην Ειδομένη, με τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ προσφύγων και δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ να είναι σε εξέλιξη από το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Τζέμο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τουλάχιστον 3 τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ 34 άτομα φέρουνε ανοιχτά τραύματα. Την ίδια στιγμή 30 πρόσφυγες φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.

Παραβίασαν τον ελληνικό χώρο οι Σκοπιανοί κομάντος; Τι αποκαλύπτει το βίντεο:

Το υπουργείο Άμυνας λέει ότι δεν υπήρξε παραβίαση και είσοδος των Σκοπιανών σε ελληνικό έδαφος. Η κάμερα όμως άλλα δείχνει. Οι Σκοπιανοί αστυνομικοί κατά τα σημερινά επεισόδια με μετανάστες στην Ειδομένη πέρασαν μπροστά από τον φράχτη στα σύνορα και επιχειρούσαν με δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ… εντός του ελληνικού εδάφους.
Προηγουμένως, οι μετανάστες κατάφεραν να παραβιάσουν την διπλή περίφραξη σε ένα σημείο. Τότε οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας των Σκοπίων που βρίσκονταν εκεί πέρασαν μπροστά από τον φράχτη και προσπάθησαν να απωθήσουν τους μετανάστες εξαπολύοντας εναντίον του πλήθους χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά και πλαστικές σφαίρες.
Από το βίντεο που μεταδόθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega φαίνεται ότι οι Σκοπιανοί αστυνομικοί βρίσκονται μπροστά από τον φράχτη, δηλαδή έχουν περάσει σε περιοχή εντός της επικράτειας της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την εκδοχή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας οι Σκοπιανοί αστυνομικοί δεν μπήκαν σε ελληνικό έδαφος επειδή ο φράχτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή αλλά έχει τοποθετηθεί κάποια μέτρα εκτός της ελληνικής επικράτειας…

Συνεχίζεται η ένταση

Σύμφωνα με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές τα επεισόδια ανάμεσα στους πρόσφυγες και τις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ συνεχίζονται, με κάποια διαστήματα ηρεμίας ανάμεσα. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για εκτόνωση, η κατάσταση είναι σε εξέλιξη», ανέφεραν εκπρόσωποι της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι κοντά στον φράκτη βρίσκονται άλλοτε δεκάδες, άλλοτε εκατοντάδες άτομα και όποτε ρίχνουν πέτρες και αντικείμενα προς την πλευρά των Σκοπίων τους «απαντούν» με τη χρήση χημικών.

Γ. Κυρίτσης: Επικίνδυνη και καταδικαστέα η χρήση βίας εναντίον προσφύγων

«Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα» τονίζει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών.  Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας», σημειώνει ο κ. Κυρίτσης.Σχόλια