Αίγυπτος: Νεκροί επτά τζιχαντιστές του ΙΚ που σχεδίαζαν επιθέσεις κατά χριστιανών

Αίγυπτος: Νεκροί επτά τζιχαντιστές του ΙΚ που σχεδίαζαν επιθέσεις κατά χριστιανών

Επτά μέλη του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν Αιγύπτιοι αστυνομικοί ύστερα από συμπλοκή κοντά στην πόλη Ασιούτ στη νότια Αίγυπτο. Οι τζιχαντιστές σκοτώθηκαν όταν άνοιξαν πυρ εναντίον ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας που τους πλησίασαν για έλεγχο.

Οι επτά ύποπτοι σκόπευαν να φτιάξουν βόμβες για να διαπράξουν νέες επιθέσεις εναντίον μειονοτικών χριστιανών στην περιοχή. Στην Ασιούτ ζει μια αρκετά μεγάλη κοινότητα χριστιανών. Επίσης η ομάδα σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας και δικαστηρίων.

Το επεισόδιο συνέβη λίγες ώρες αφού η αιγυπτιακή κυβέρνηση ενέκρινε την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλη την επικράτεια για τρεις μήνες, μετά τις επιθέσεις σε εκκλησίες Κοπτών που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 45 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το ΙΚ.

Οι αρχές κατέσχεσαν πυρομαχικά, όπλα, μια μοτοσικλέτα, βιβλία και έντυπα του ΙΚ.

Ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο στρατηγός που έγινε πρόεδρος, εξαπέλυσε την πιο σκληρή εκστρατεία καταστολής των ακραίων ισλαμιστών στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου αφού ανέτρεψε, το 2013, τον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος ανήκει στις τάξεις των φανατικών ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Οι βομβιστικές επιθέσεις της Κυριακής σε εκκλησίες των Κοπτών στην Αλεξάνδρεια και στην Τάντα σήμαναν μια από τις πιο πολυαίμακτες ημέρες για τη χριστιανική μειονότητα της Αιγύπτου, τη μεγαλύτερη στη Μέση Ανατολή, στην πρόσφατη ιστορία.

Οι Κόπτες, που ζουν στην Αίγυπτο από τη ρωμαϊκή εποχή, διαμαρτύρονται ότι υφίστανται διωγμό και κατηγορούν το κράτος ότι δεν κάνει αρκετά για να τους προστατεύσει.

ΑΠΕ
Σχόλια