Αλ. Τσίπρας: Το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας

Αλ. Τσίπρας: Το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας

Την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν από κοινού το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης υπογράμμισε από τη Σμύρνη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να προσφέρουν φιλοξενία στους κυνηγημένους» ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στη θάλασσα του Αιγαίου».

Ο Α. Τσίρπας ευχαρίστησε τον κ. Νταβούτογλου για την φιλοξενία στη Σμύρνη «το μπαλκόνι της Μικράς Ασίας προς το Αιγαίο» και υπογράμμισε το βάρος που συμβολίζει αυτή η ιστορική πόλη και που στη μνήμη των περισσοτέρων θυμίζει την προσφυγιά και εικόνες γνώριμες, σε σχέση με όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας και στο Αιγαίο.

«Η Σμύρνη είναι όμως και μια πόλη που συμβολίζει το εμπόριο και την αδελφοσύνη στο Αιγαίο», είπε και πρόσθεσε ότι «το σημερινό συμβούλιο, μας έδωσε την ευκαιρία για να αναδείξουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις μεταξύ μας σχέσεις».

«Αποφασίσαμε και ανακοινώνουμε την έναρξη σύνδεσης αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας και Άγκυρας, συμφωνήσαμε σε μνημόνιο συνεργασίας με τη Σμύρνη και Θεσσαλονίκη. Συμφωνήσαμε επίσης να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στον τομέα των σιδηροδρομικών συνδέσεων».

«Δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από μεγάλες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση του προσφυγικού. Σήμερα η Σμύρνη και τα παράλια της Τουρκίας και όλα τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο βρίσκονται στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Εκτυλίσσεται ένα απίστευτο δράμα ανθρώπων που φεύγουν κυνηγημένοι από τη χώρα τους για να σωθούν και γίνονται θύματα διακινητών.

Εγώ και ο Αχμέτ δηλώνουμε από κοινού ότι αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή. Το πρόβλημα, αυτό θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασίας και εμείς θα συνεργαστούμε για να συμβεί. Θα πρέπει, όμως, να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Συρία και παράλληλα να χτυπήσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε μεγάλη τεχνολογία οπλικών συστημάτων ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και, αλήθεια, τι θα κέρδιζε κάνεις μας, αν ο ένας στρεφόταν απέναντι στον άλλο;

Αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας. Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι το πρόβλημα για το προσφυγικό αλλά θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιά και φιλοξενία στους κυνηγημένους αλλά δεν θα δεχθούμε την μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων που θέλουν μια καλύτερη ζωή γι’ αυτό και προωθούμε από κοινού έναν μηχανισμό μόνιμης οδού των προσφύγων, μια μόνιμη ροή προς τις χώρς της ΕΕ, παίρνοντας ταυτόχρονα μέτρα για την αντιμετώπιση των παράνομων οδών.

Συζητήσαμε για το Κυπριακό, ενώ μεταξύ άλλων εξέφρασα στον κ. Νταβούτογλου με ειλικρίνεια την ανησυχία της Ελλάδας για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και την αύξηση των εμπλοκών το τελευταίο έτος και το λέω πως αυτή η αύξηση δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει.Σχόλια