Αλεξιάδης: Μελετάμε αλλαγές για να κάνουμε τον ΕΝΦΙΑ πιο δίκαιο και πιο αναλογικό από το 2016

Αλεξιάδης: Μελετάμε αλλαγές για να κάνουμε τον ΕΝΦΙΑ πιο δίκαιο και πιο αναλογικό από το 2016

Ότι μελετώνται αλλαγές προκειμένου ο ΈΝΦΙΑ από την επόμενη χρονιά να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον «Βήμα FM».

Αναλυτικότερα, ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι «Ο ΕΝΦΙΑ έχει καθοριστεί ως προς την οροφή του το χρόνο, τα 2,65 δισ. ευρώ, είναι συγκεκριμένος ο στόχος. Μόλις τελειώσουμε την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, προχωράμε να βγάλουμε τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Μέσα στον Σεπτέμβριο, υπολογίζουμε ότι θα έχουν βγει. Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι σε πέντε δόσεις, θα ξεκινούν από τον Οκτώβριο».

Στη συνέχεια, και σε ό,τι αφορά στο 2016, ο υπουργός είπε ότι «μελετούμε πάρα πολλές αλλαγές, και στο θέμα των αντικειμενικών αξιών και στην εσωτερική κατανομή του φόρου, για να γίνει πιο δίκαιος και πιο αναλογικός».

Σε ό,τι αφορά στη σύνδεση του αφορολόγητου με πληρωμές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι «μία από τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, είναι στον τομέα της φορολογίας εισοδήματος, το αφορολόγητο κ.λπ. Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μάς δίνει το τραπεζικό σύστημα».

«Με απλά πράγματα, εξυπηρετούμε τον πολίτη, ελέγχουμε τη φοροδιαφυγή, είναι πολύ πιο απλό το σύστημα για τις υπηρεσίες… Απλά πράγματα που κάνουν στο εξωτερικό. Πρέπει να εξετάσουμε όλα τα θέματα των κινήτρων και σε όλους τους επιχειρηματίες, για να βγάλουν μηχανήματα για κάρτες. Πρέπει να δίνουμε κίνητρα στον πολίτη για να χρησιμοποιεί τις κάρτες και πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιούμε όλο αυτό το σύστημα και για την επιχείρηση και για τον πολίτη» πρόσθεσε ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε ότι δε θα υπάρξει παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που λήγει στις 26 Αυγούστου, ανακοινώνοντας ότι έχει υποβληθεί περίπου το 85% των δηλώσεων.Σχόλια