Άλλες 30.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων εντός 20 ημερών προανήγγειλε η κυβέρνηση

Άλλες 30.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων εντός 20 ημερών προανήγγειλε η κυβέρνηση

Τη δημιουργία 30.000 νέων θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, εντός 20 ημερών, προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του μεσημέρι.

Ειδικότερα, ο κ. Κυρίτσης έκανε γνωστό ότι στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής παρουσιάστηκε το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για 30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας εντός 20 ημερών.

Ο κ. Κυρίτσης σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχωρά σε εντατικοποίηση της ενημέρωσης των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην Ειδομένη, με τελικό σκοπό να φύγουν από την περιοχή και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, όσοι βρίσκονται στην Ειδομένη θα ενημερώνονται ότι υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας στα οποία μπορούν να μεταφερθούν, ενώ θα τονίζεται ότι τα σύνορα έχουν κλείσει και είναι αδιέξοδη η παραμονή τους εκεί.

Στο θέμα της Ειδομένης, ο κ. Κυρίτσης χαρακτήρισε δυσάρεστη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον πρόχειρο καταυλισμό, και πως μέσα στο επόμενο διήμερο θα καταστεί δυνατό να μεταφερθούν άτομα που παραμένουν στην Ειδομένη σε υφιστάμενους χώρους φιλοξενίας.

Ο ίδιος ανακοίνωσε και ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετατρέποντας σε Γενική Γραμματεία την υπηρεσία πρώτης υποδοχής.

Ακόμη, ο κ. Κυρίτσης διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της Ελλάδας έχουν καλυφθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη νομοσχέδιο για ζητήματα που απαιτούν νομικές ρυθμίσεις.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, σχολίασε ότι δεν υφίστανται κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στα νησιά «τα θεωρούμε κλειστές δομές υπό την έννοια ότι οι πρόσφυγες πρέπει να είναι στη διάθεση των αρχών, δεν υπάρχει η νοοτροπία κράτησης».Σχόλια