Το Αμύνταιο εκπέμπει SOS

Το Αμύνταιο εκπέμπει SOS

  • Αποκόλληση τεράστιων εδαφικών μαζών στο Αμύνταιο Φλωρίνης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή!
  • Αποτέλεσμα των εργασιών στο Λιγνιτικό Κέντρο. Μεγάλες ζημιές, ποιος θα κληθεί να τις πληρώσει;
  • Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, γιατί καθυστερείτε επικίνδυνα να υπογράψετε το Π.Δ.;
  • Άμεση η ανάγκη μετεγκατάστασης των κατοίκων της περιοχής!
  • Εκκενώνεται ο οικισμός Αναργύρων, ρωγμές σε σπίτια και δρόμους, προβλήματα σε υδροδότηση και ηλεκτροδότηση

Δύο μέρες μετά το άρθρο του eReportaz σχετικά με τις «Ιερές Μπίζνες» του Δωρόθεου με την «υπογραφή» της Προεδρίας της Δημοκρατίας και την παράλληλη επικίνδυνη κωλυσιεργία της μη υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος προκειμένου οι κάτοικοι του Αμύνταιου Φλωρίνης να μετεγκατασταθούν σε άλλη πόλη, το κακό έγινε!

Δυστυχώς το eReportaz δικαιώνεται, όπως και η Ραχήλ Μακρή, η οποία καιρό φωνάζει για τα προβλήματα των κατοίκων στους Αναργύρους Φλωρίνης. Ποιος ξέρει μέχρι πότε θα διαμείνουν σε ξενοδοχείο όπου μεταφέρθηκαν πριν από λίγο. Διαβάστε το άρθρο μας:

 

«Ιερές μπίζνες» με συνυπεύθυνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Τι… δωράκι έκανε στον Δωρόθεο

 

Συνεχίζονται οι κατολισθήσεις, μικρή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή!

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ σημειώθηκε νωρίς το Σάββατο αποκόλληση τεράστιων εδαφικών μαζών και μετακίνηση τους σε απόσταση τουλάχιστον 40 μέτρων, στο ορυχείο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας στο Αμύνταιο!

 

Από την αποκόλληση των μαζών καταπλακώθηκαν -με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς- τέσσερις γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς, ενώ κινδυνεύουν με καταστροφή ένας ακόμη, καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε σε πλήρη εξέλιξη.

Στη ΔΕΗ έχει σημάνει συναγερμός και ο πρόεδρος της, Μανώλης Παναγιωτάκης, ενημερώθηκε και μετέβη εκτάκτως στο Αμύνταιο. Η διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου είχε ευτυχώς φροντίσει τις προηγούμενες ημέρες να αποκλείσει το χώρο από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και έτσι δεν κινδύνευσαν ζωές!

Οι ζημιές ωστόσο στα σπίτια των κατοίκων που ήδη έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία είναι ανυπολόγιστες.  Στον οικισμό των Αναργύρων Φλώρινας μετέβησαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, συνοδευόμενοι από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θοδωρή Καρυπίδη.

Γίνεται πλέον κατανοητό πως η κωλυσιεργία/αδιαφορία των υπευθύνων καθίσταται τρομερά επικίνδυνη, αν όχι ύποπτη που δεν είναι αυτή τη στιγμή το ζητούμενο. Οι κάτοικοι του Αμύνταιου εκπέμπουν SOS.

Η ΔΕΗ για την κατολίσθηση στο Αμύνταιο

Tουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες αναμένεται να συνεχιστούν δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, όπως επισημαίνει η ΔΕΗ εφιστώντας την προσοχή σε μη ειδικευμένα άτομα να μην πλησιάσουν την περιοχή.

Σε ανακοίνωσή της η επιχείρηση διευκρινίζει ότι η κατολίσθηση περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου.

Σημειώνει ακόμη ότι οι υπηρεσίες της ΔΕΗ παρακολουθούσαν με τα κατάλληλα τεχνικά όργανα την εξέλιξη του φαινομένου και είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία των εργαζομένων και του εξοπλισμού έχοντας διακόψει τη λειτουργία του ορυχείου από τις 3/6/2017.
Παρά ταύτα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η κατολίσθηση και οι μάζες οι οποίες μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων) χωρίς να έχει δοθεί καμία ένδειξη προς τούτο με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς.


Σχόλια