Αναδρομικό χαράτσι σε όσους πούλησαν ακίνητα την τελευταία 10ετία

Αναδρομικό χαράτσι σε όσους πούλησαν ακίνητα την τελευταία 10ετία

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιλέγονται για έλεγχο καταθέσεων από την Εφορία, καλούνται να πληρώσουν αναδρομικό χαράτσι για το ακίνητο που πούλησαν την τελευταία δεκαετία.

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων πούλησαν και αγόρασαν ακίνητο εκείνη την εποχή, όταν δηλαδή ήταν κοινό μυστικό ότι στα συμβόλαια αναγραφόταν η πολύ μικρότερη αντικειμενική αξία, παρά το ότι τα στεγαστικά δάνεια χορηγούνταν επί της πραγματικής και πολύ υψηλότερης αξίας.

Οι ελεγκτές, όπως αναφέρει το iefimerida.gr, ξεκίνησαν την έρευνα από εκατοντάδες ή μάλλον χιλιάδες περιπτώσεις πωλήσεων ακινήτων από επαγγελματίες- όπως απέδειξε ο έλεγχος- οι οποίοι δεν είχαν κάνει ποτέ έναρξη επαγγέλματος και τελικά θησαύριζαν με το «μαύρο» χρήμα από τις αλλεπάλληλες μεταβιβάσεις ακινήτων. Όπως αναφέρει, όμως, αρμόδιο στέλεχος της Φορολογικής Διοίκησης, ήρθε η ώρα να ανοίξει και ο φάκελος των υπολοίπων μεταβιβάσεων.

Με βάση τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, η οποία αναγράφεται στο συμβόλαιο, εκτός αν το τίμημα είναι υψηλότερο, οπότε ο φόρος υπολογίζεται επί αυτού. Στην πράξη, η συντριπτική πλειοψηφία των μεταβιβάσεων έγινε με τις αναγραφόμενες αντικειμενικές αξίες, χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης έλεγχος. Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών ενώ αποδεχόταν στις μεταβιβάσεις φόρο υπολογισμένο επί των πολύ χαμηλότερων αντικειμενικών αξιών, έδινε στους ίδιους φορολογούμενους εκπτώσεις φόρου ή εισοδήματος για δαπάνες τόκων στεγαστικών δανείων, τα οποία είχαν χορηγηθεί επί των εμπορικών τιμών.

Τι μέλλει γενέσθαι; Όπως επισημαίνει το ίδιο στέλεχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του iefimerida.gr, αν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν θέλουν να πάνε με τη διαδικασία της απόκρυψης εισοδημάτων και να «φάνε» στο κεφάλι φόρο 42%, τότε δεν έχουν παρά να κάνουν συμπληρωματική δήλωση φόρου μεταβίβασης και να πληρώσουν φόρο με τον τρέχοντα συντελεστή 3%, παροτρύνοντας πωλητές και αγοραστές να τα βρουν μεταξύ τους για τη διαφορά φόρου. Ο ίδιος αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι επειδή αυτά τα νέα… ταξιδεύουν γρήγορα, ήδη σε κάποιες εφορίες έχουν ξεκινήσει να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, για να αποφύγουν την εμπλοκή με τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση τις διατάξεις για το Πόθεν Έσχες (ν. 4305/2014), «ως τίμημα αγοράς ακινήτου λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη αυτό», κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι όσοι υπολόγιζαν να… ξεγλιστρήσουν από τη τσιμπίδα, επικαλούμενοι τις αντικειμενικές αξίες, κινδυνεύουν με βαριές καμπάνες.Σχόλια