Αναποτελεσματικός ο ΟΗΕ στην αντιμετώπιση της κατάστασης στη Συρία – Το εθνικό συμφέρον μπλοκάρει τη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Αναποτελεσματικός ο ΟΗΕ στην αντιμετώπιση της κατάστασης στη Συρία – Το εθνικό συμφέρον μπλοκάρει τη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποτυγχάνει να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά στη Συρία, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι-μουν.

Όπως εξήγησε ο γγ του ΟΗΕ, η αναποτελεσματικότητα του οργανισμού οφείλεται στις διαφωνίες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες δεν επιτρέπουν την ανάληψη δράσης για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης.

Συνεχίζοντας ο κ. Μπαν Κι-μουν, κάλεσε τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να κοιτάξουν «πέρα από το εθνικό συμφέρον» και να σταματήσουν να μπλοκάρουν τη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Χρειαζόμαστε κάποια αλληλεγγύη, ενότητα σκοπού, ιδίως μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όταν είναι διαιρεμένα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν τη δουλειά τους.
Γι’ αυτό προτρέπω τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να κοιτάξουν πέρα από το εθνικό συμφέρον. Πρέπει να κοιτάξουμε το παγκόσμιο συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά.

Παρά το ότι o Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν τις κατονόμασε, η Κίνα και η Ρωσία είναι οι χώρες που έχουν σε διάφορες περιστάσεις μπλοκάρει ψηφίσματα τα οποία ήταν επικριτικά για το συριακό καθεστώς, σημειώνει ο Guardian. Μεταξύ αυτών και ψήφισμα με τη στήριξη των υπολοίπων 13 μελών του Σ.Α. για παραπομπή της έρευνας για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Τέλος, ο κ. Μπαν Κι-μουν επιβεβαίωσε στη συνέντευξή του ότι «έχουν κατατεθεί πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες από τα κράτη-μέλη και υπάρχει γενικευμένη αίσθηση (…) ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει επίσης να αλλάξει, προς μία πιο δημοκρατική οδό, με τρόπο διαφανή και να είναι περισσότερο υπόλογο».Σχόλια