Αναστασιάδης: Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου, το όνομα που επιθυμώ

Αναστασιάδης: Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου, το όνομα που επιθυμώ

«Το όνομα που επιθυμώ από καρδιάς είναι ‘’Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου’’», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Sabah.

Σημειώνεται ότι προ ημερών ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, είχε δηλώσει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η ονομασία «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία».

Ο ισχυρισμός αυτός, ωστόσο, είχε διαψευστεί από πηγές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ διαψεύστηκε εκ νέου από τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος όμως αποκάλυψε ότι ο ίδιος έχει προτείνει το όνομα «Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι υπάρχει μια πολύ θετική ατμόσφαιρα για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενώ υποστήριξε ότι και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μοιράζεται το ίδιο όραμα υπέρ της επίλυσης του προβλήματος.

«Οι απόψεις μας για την επίλυση του Κυπριακού είναι σχεδόν οι ίδιες και το όραμά μας για την επίλυση του Κυπριακού είναι σχεδόν το ίδιο» είπε.

Όπως τόνισε, τα πιο δύσκολα ζητήματα είναι το περιουσιακό και το εδαφικό, ενώ σημείωσε παράλληλα ότι σε κάποια θέματα δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ακόμη, προσθέτοντας ότι κάποια θέματα συμφωνήθηκαν ενώ κάποια παραμένουν άλυτα.

Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι είναι «ένας ιστορικός ηγέτης για την Τουρκία». Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) «είναι διαφορετικό σε σχέση με τα άλλα τουρκικά πολιτικά κόμματα στο θέμα του Κυπριακού» και ο πρόεδρος Ερντογάν έχει εκφράσει την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού, προσέθεσε.

«Η επιτυχία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο θα επηρεάσει θετικά όλες τις χώρες της περιοχής και το κυπριακό κράτος θα αποτελέσει παράδειγμα στην περιοχή» συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.Σχόλια