Ανεκδιήγητη δήλωση υπουργού της Αυστρίας. «Η Λέσβος να γίνει το ευρωπαϊκό Ellis Island.

Ανεκδιήγητη δήλωση υπουργού της Αυστρίας. «Η Λέσβος να γίνει το ευρωπαϊκό Ellis Island.

«Οι μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη από τη θάλασσα δεν πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αιτηθούν άσυλο, ενώ θα πρέπει να στέλνονται πίσω», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας. Προτείνει μάλιστα προκλητικά να γίνει η Λέσβος το ευρωπαϊκό Ellis Island.

Για να ενισχύσει μάλιστα την άποψη του για τη μη απόδοση ασύλου, ο Κουρτς, που είναι μέλος του συντηρητικού κόμματος OVP, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αυστραλίας, που ναι μεν διασώζει μετανάστες στη θάλασσα, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι αυτομάτως τους επιτρέπει την είσοδο στη χώρα.

Όσον αφορά την πρόταση του για τη Λέσβο, είπε πως  τα θαλάσσια σύνορα χρησιμοποιήθηκαν συχνά για να ελεγχθεί η μετανάστευση και δεν είναι τυχαίο, ότι οι μετανάστες στις ΗΠΑ έφθαναν πρώτα στο Ellis Island μπροστά από τη Νέα Υόρκη. Όπως σημείωσε, οι αμερικανικές αρχές αποφάσιζαν ποιός επιτρεπόταν να περάσει στην ηπειρωτική χώρα και ένα τέτοιο μοντέλο, με νησί, μπορεί να είναι επίσης ο δρόμος για την Ευρώπη, καθώς η δική του πρόθεση είναι να διακοπεί η παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη.

Ερωτηθείς για το ποιο θα είναι το ευρωπαικό Ellis Island, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είπε πως όποιος πρέπει να μείνει σε ένα νησί όπως η Λέσβος και δεν έχει καμία πιθανότητα να του χορηγηθεί άσυλο, θα είναι μάλλον περισσότερο πρόθυμος να επιστρέψει οικειοθελώς πίσω, από εκείνον ο οποίος έχει ήδη εγκατασταθεί σε μια κατοικία στη Βιέννη ή στο Βερολίνο.

 Σχόλια