Ανενόχλητος επί 3 ώρες ο χειριστής του ταχύπλοου καταγγέλλει η ΝΔ

Ανενόχλητος επί 3 ώρες ο χειριστής του ταχύπλοου καταγγέλλει η ΝΔ

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναφορικά με τους χειρισμούς της υπόθεσης του τραγικού δυστυχήματος της 16ης Αυγούστου στην Αίγινα, όπου ένα ταχύπλοο εμβόλισε ένα τουριστικό σκάφος, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Το θέμα έφερε σήμερα στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία, με ερώτηση την οποία κατέθεσαν 33 βουλευτές της προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Θεόδωρο Δρίτσα, για «τα αναπάντητα ερωτήματα, που αφορούν την αντίδραση και τη λειτουργία των αρμόδιων Υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας τους στην τραγωδία της Αίγινας».

Δρίτσας: Χρειάστηκαν οκτώ μέρες για να πάρει μπρος και ο μηχανισμός της ΝΔ

Σε απάντηση των όσων αναφέρουν οι 33 βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Δρίτσας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Χρειάστηκαν οκτώ μέρες για να πάρει μπρος και ο μηχανισμός της Ν.Δ., ως ουραγός στο Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ στον Πρόεδρο του Ποταμιού και στους… έγκριτους εκπροσώπους της «αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας»», προσθέτοντας ότι οι βουλευτές της ΝΔ, θα πάρουν σύντομα «πλήρη απάντηση σε όλα τα ερωτήματά τους στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου».

Αναλυτικότερα, ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι «στην Ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα 33 βουλευτές της ΝΔ, φυσικά και θα πάρουν σύντομα την οφειλόμενη, ειλικρινή και πλήρη απάντηση σε όλα τα ερωτήματά τους στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Το οφείλουμε άλλωστε κυρίως, στα θύματα και στους οικείους των θυμάτων του τραγικού συμβάντος».

«Επί του παρόντος όμως, πρέπει να επισημάνουμε ότι θα αναμέναμε να αφήσουν έξω από την αντιπολιτευτική στοχοποίηση το Λιμενικό Σώμα, ιδιαίτερα, όταν το πανελλήνιο γνωρίζει ότι, τις κρίσιμες και αγωνιώδεις εκείνες στιγμές κινητοποιήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις του, με πρώτο και κύριο μέλημα τη διάσωση των ναυαγών, την έρευνα για αγνοουμένους, την αρωγή για την μεταφορά και την περίθαλψη των τραυματιών και την καταγραφή όλων των επιβαινόντων στα δύο σκάφη. Μια αναγνώριση και ένα εύγε δε θα έβλαπτε. Τα υπόλοιπα στην αναλυτική μας απάντηση διά του Κοινοβουλίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΝΔ: Απουσία του Λιμενικού στη σύλληψη του δράστη

Νωρίτερα, ο υπεύθυνος Τομέα Ναυτιλίας της ΝΔ, βουλευτής Ευβοίας, Σίμος Κεδίκογλου μαζί με 32 ακόμα βουλευτές, κατέθεσαν ερώτηση για «τα αναπάντητα ερωτήματα, που αφορούν την αντίδραση και τη λειτουργία των αρμόδιων Υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας τους στην τραγωδία της Αίγινας», υπογραμμίζοντας, ιδιαίτερα, το ζήτημα της καθυστέρησης που υπήρξε μέχρι ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου να προσέλθει στο Λιμεναρχείο.

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση των 33 βουλευτών της ΝΔ, προς τον κ. Δρίτσα:

«Προς: Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θεόδωρο Δρίτσα

Θέμα: Ερωτήματα για την αντίδραση και τη λειτουργία των αρμόδιων Υπηρεσιών στην τραγωδία της Αίγινας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Μία εβδομάδα μετά τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας παραμένουν αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο αντίδρασης και λειτουργίας των αρμοδίων υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας τους. Αποκορύφωμα το γεγονός, ότι σύμφωνα με το διαβιβαστικό του Λιμενικού Σώματος, αν και το Λιμενικό ειδοποιήθηκε για τη σύγκρουση στις 12:30, ο 77χρονος χειριστής παρουσιάστηκε ο ίδιος στο Λιμεναρχείο της Αίγινας στις 15:30. Επί τρεις ώρες δηλαδή αφέθηκαν ανενόχλητοι να εξαφανίσουν τους συνεπιβάτες και να εγκαταλείψουν το ταχύπλοο με τον τρόπο που ήθελαν.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 1. Γιατί υπήρξε ουσιαστική απουσία του Λιμενικού Σώματος σε ό,τι αφορά τη σύλληψη του δράστη ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, καθώς και τη διασφάλιση των καταθέσεων άμεσα από τους συνεπιβαίνοντες αυτόπτες μάρτυρες;
 2. Πώς ανανεώθηκε το δίπλωμα του 77χρονου χειριστή προ διετίας, ενώ ο ίδιος καταθέτει, ότι εδώ και τρία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας; Ποια διαδικασία ακολουθήθηκε;
 3. Συνηθίζεται να μεταβαίνει άμεσα ο αρμόδιος υπουργός στο σημείο μιας ναυτικής τραγωδίας-και μάλιστα με ταχύτητα εντυπωσιακή σε σχέση με την παρέμβαση του Λιμενικού; Νοείται ανάμειξη του αρμόδιου υπουργού σε μία υπό διερεύνηση υπόθεση με θετικούς χαρακτηρισμούς περί της εμπειρίας και των γνώσεων του κατηγορούμενου χειριστή;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 1. Σίμος Κεδίκογλου, Βουλευτής Ευβοίας
  2. Όλγα Κεφαλογιάννη Α΄Αθήνας
  3. Άδωνις Γεωργιάδης Β΄Αθήνας
  4. Λεύτέρης Αυγενάκης Βουλευτής Ηρακλείου
  5. Κων/νος Τσιάρας Βουλευτής Καρδίτσας
  6. Χρήστος Κέλλας Βουλευτής Λάρισας
  7. Σάββας Αναστασιάδης Β΄Θεσ/νίκης
  8. Μαρία Αντωνίου Βουλευτής Καστοριάς
  9. Χαράλαμπος Αθανασίου Βουλευτής Λέσβου
  10. Θέοδωρος Καράογλου Β΄Θεσ/νίκης
  11. Αναστάσιος Δημοσχάκης Βουλευτής Έβρου
  12. Αθανάσιος Μπούρας Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής
  13. Ασημακοπούλου Άννα – Μισέλ Β΄Αθήνας
  14. Γεώργιος Γεωργαντάς Βουλευτής Κιλκίς
  15. Μάνος Κόνσολας Βουλευτής Δωδεκανήσου
  16. Κων/νος Σκρέκας Βουλευτής Τρικάλων
  17. Βασίλης Κικίλιας Α΄Αθηνών
  18. Δημήτρης Κυριαζίδης Βουλευτής Δράμας
  19. Κων/νος Τζαβάρας Βουλευτής Ηλείας
  20. Γεράσιμος Γιακουμάτος Β΄Αθήνας
  21. Βασίλης Οικονόμου Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής
  22. Σοφία Βούλτεψη Β΄Αθήνας
  23. Άννα Καραμανλή Β΄Αθήνας
  24. Ελένα Ράπτη Α΄Θες/νικής
  25. Στήλιος Γεώργιος Βουλευτής Άρτας
  26. Φωτεινή Αραπατζή Βουλευτής Σερρών
  27. Γιάννης Ανδριανός Βουλευτής Αργολίδας
  28. Απόστολος Βεσυρόπουλος Βουλευτής Ημαθίας
  29. Κων/νος Βλάσης Βουλευτής Αρκαδίας
  30. Ανδρέας Κατσανιώτης Βουλευτής Αχαίας
  31. Μάξιμος Χαρακόπουλος Βουλευτής Λάρισας
  32. Νίκος Παναγιωτόπουλος Βουλευτής Καβάλας
  33. Νότης Μηταράκης Βουλευτής Χίου».

Διαβάστε επίσης: Υπόθεση Αίγινας: Αυτόπτης μάρτυρας κάλεσε το 100 και του είπαν πως δεν μπορούν να βοηθήσουν!

 

 

 

 

 Σχόλια