Άνγκελα Μέρκελ: Η απομυθοποίηση και τα χαμηλά ποσοστά στο κόμμα της

Άνγκελα Μέρκελ: Η απομυθοποίηση και τα χαμηλά ποσοστά στο κόμμα της

Απογοήτευση επικρατεί στο στρατόπεδο της  Μέρκελ που βλέπουν επί καθημερινής βάσεως την δημοτικότητα της Καγκελαρίου να κυμαίνεται  σε χαμηλό βαρομετρικό.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid, η δημοτικότητα των συντηρητικών της Μέρκελ (CDU) μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 36% – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2012 – ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι αύξησαν το ποσοστό τους κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 10%.

Τα άλλα μεγάλα κόμματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που μοιράζονται την εξουσία με την Μέρκελ, στο 26% και το αντιμεταναστευτικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο κερδίζει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες, στο 7%.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μέρκελ δέχεται έντονη κριτική από ορισμένους συντηρητικούς επειδή άνοιξε τα σύνορα της χώρας για τους Σύρους πρόσφυγες-μία κίνηση που όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν-προκάλεσε νέα προσφυγικά κύματα. Οι επικριτές της, ειδικά της Βαυαρίας, θέλουν την εισαγωγή περιορισμών στον αριθμό των προσφύγων που θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα.

Η Γερμανία περιμένει τουλάχιστον 800.000 πρόσφυγες για αυτή τη χρονιά, δηλαδή σχεδόν το 1% του πληθυσμού της.

Ο επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) – του «αδελφού» κόμματος της Μέρκελ – Χορστ Σιχόφερ, δήλωσε ότι κινδυνεύει η ύπαρξη του συντηρητικού μπλοκ, αν η καγκελάριος δεν «διορθώσει» την πολιτική της για το άσυλο. Η Βαυαρία είναι η πύλη εισόδου για τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στη Γερμανία.
Η Γερμανία περιμένει τουλάχιστον 800.000 πρόσφυγες για αυτή τη χρονιά, δηλαδή σχεδόν το 1% του πληθυσμού της.

Το περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε δηλώσεις του σε συνάντηση της CDU σύμφωνα με τις οποίες η ατμόσφαιρα είναι «δραματική» και το κόμμα θα αντιμετωπίσει μία κρίσιμη δοκιμασία αν δεν βοηθήσουν τα τελευταία μέτρα στη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα.

Χθες, ένας νέος νόμος για την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες και απέλασης των μεταναστών από την νοτιοανατολική Ευρώπη τέθηκε σε ισχύ και σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung η Γερμανία θέλει την αύξηση των επαναπατρισμών στο Αφγανιστάν.

Την Μέρκελ υπερασπίστηκε, πάντως, η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.Σχόλια