Ανοιχτό το ενδεχόμενο διετούς παράτασης των συνοριακών ελέγχων εντός ΕΕ – Πιθανή η αναστολή –στην πράξη– της Σένγκεν

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διετούς παράτασης των συνοριακών ελέγχων εντός ΕΕ – Πιθανή η αναστολή –στην πράξη– της Σένγκεν

Ότι υπάρχει πιθανότητα διετούς αναστολής – στην πράξη – της συνθήκης Σένγκεν, εάν παραστεί ανάγκη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ανεξέλεγκτων προσφυγικών ροών, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφήνουν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, και συζητούν για ακόμη σκληρότερους συνοριακούς ελέγχους.

Όπως ανέφερε η κ. Μπερτό κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, τρεις χώρες της ΕΕ έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα επικαλούμενες το άρθρο 24 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει τη διατήρησή τους για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Αναφερόμενη ειδικά στη Γερμανία, η κ. Μπερτό δήλωσε ότι αυτή η περίοδος λήγει στις 13 Φεβρουαρίου, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για επιπλέον έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2016. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι μπορεί να γίνει μετά, σημείωσε η εκπρόσωπος, και έκανε αναφορά στο άρθρο 19 και 26 της Συνθήκης Σένγκεν.

Σύμφωνα με τα εν λόγω άρθρα, σε περίπτωση που παρατηρηθούν «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, το Συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να υιοθετήσει απόφαση η οποία θα επιτρέπει την παράταση των προσωρινών ελέγχων σε συγκεκριμένα εσωτερικά σύνορα για τη μέγιστη περίοδο των δύο ετών.

«Αυτός ο μηχανισμός δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που χρειαστεί», δήλωσε η κ. Μπερτό, ενώ προσέθεσε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν τη Δευτέρα «ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», μόλις λήξει η προθεσμία παράτασης, τον ερχόμενο Μάιο.

Σημειώνεται ότι η ένταση των συνοριακών ελέγχων θέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τη ζώνη ελεύθερης διακίνησης προσώπων Σένγκεν, στην οποία συμμετέχουν 22 από τις 28 χώρες της ΕΕ, καθώς και άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης.Σχόλια