Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών αν χαθεί η δεδηλωμένη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών αν χαθεί η δεδηλωμένη

Αρκετοί εμφανίζονται να είναι οι βουλευτές που έχουν δεύτερες σκέψεις για το εάν πρέπει να δώσουν ή όχι την εξουσιοδότησή τους στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, προκειμένου να συζητήσει την νέα πρόταση της Αθήνας με τους δανειστές.

Η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι οριακή, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να δηλώνει μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πως εάν δεν έχει το βράδυ της Παρασκευής τη δεδηλωμένη, τότε δεν πρόκειται να συνεχίσει.

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση θα περάσει με τις ψήφους των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα εξασφαλίσει ισχυρή πλειοψηφία στον κ. Τσίπρα, ο οποίος θα πρέπει να προχωρήσει στη συνέχεια στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

Στο σενάριο αυτό, μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο κ. Τσίπρας δε θα συνεχίσει, και θα προκηρύξει εκλογές σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Άλλα σενάρια αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει τις παραιτήσεις όσων βουλευτών δεν υπερψηφίσουν την ελληνική πρόταση.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία με 162 βουλευτές, από τους οποίους θα πρέπει ήδη να αφαιρέσουμε τη Ραχήλ Μακρή, που δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία, και τον τέως υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, που θα απουσιάζει από την ψηφοφορία, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους.

Επίσης, τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ -οι κ.κ. Χαϊκάλης, Ξουλίδου, Κατανάς και Μαυραγάνης- άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο καταψήφισης.Σχόλια