Ανοιγοκλείνουν δρόμους οι αγρότες – Δείτε πού βρίσκονται τα μπλόκα

Ανοιγοκλείνουν δρόμους οι αγρότες – Δείτε πού βρίσκονται τα μπλόκα

Οι αγρότες συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις κινητοποιήσεις τους κατά του ασφαλιστικού, με απεργίες, συλλαλητήρια, αλλά και μπλόκα σε πολυάριθμα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου.

Κοινή συνισταμένη είναι το αίτημα απόσυρσης του σχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό, και η εκ νέου κατάρτισή του από μηδενική βάση, με τη δική τους συμμετοχή, και με μια χάραξη εθνικής πολιτικής για τον κλάδο, με ορίζοντα 10ετίας τουλάχιστον.

Στα των κινητοποιήσεων, κλειστό είναι από τις 12 το μεσημέρι το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, και άγνωστο παραμένει πότε θα ανοίξει, καθώς οι αγρότες αποφάσισαν πολύωρους αποκλεισμούς.

Στα άλλα σημεία της γραμμής Σίνδου, ακολουθούν τα ωράρια 12.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00, αν και αρκετοί σημειώνουν ότι δεν ακολουθούν πιστά τα προαναφερόμενα ωράριο, καθώς δε θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με την κοινωνία και να δημιουργήσουν κυκλοφοριακά κομφούζιο.

Εν τω μεταξύ «θερμή υποδοχή» ετοιμάζεται αύριο στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, στη Θεσσαλονίκη στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 για τα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica.

Παράλληλα, απεργία και συμμετοχή στο συλλαλητήριο εξήγγειλαν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών. Επίσης, αύριο, θα δέσουν τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο, στο ύψος της Αριστοτέλους, οι παράκτιοι αλιείς της ευρύτερης περιοχής, από Μουδανιά μέχρι και Κατερίνη.

Η κατάσταση με τα μπλόκα σε Κεντρική – Δυτική Μακεδονία

Στο νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ, στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη, ενώ το απόγευμα προγραμματίζεται συνάντηση στην κεντρική πλατεία.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία όπου έχει μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής, προχωρώντας σε αιφνιδιαστικούς μισάωρους αποκλεισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί αποχωρούν και κατευθύνονται στο μπλόκο που βρίσκεται λίγο πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Εκεί η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά, και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, και σήμερα 18:00-21:00 το βράδυ θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και αυτοί συντάσσονται με τη γραμμή της συνάντησης στη Σίνδο.

Στο νομό Κιλκίς το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Λασκάκη, δύναμη του μπλόκου κατευθύνθηκε ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων. Και αυτοί οι αγρότες συντάσσονται με την απόφαση της Σίνδου.

Στο νομό Πέλλας παραμένουν τα μπλόκα στη γέφυρα Σερβικά στα Γιαννιτσά, στο Μελίσσι και τον κόμβο Μανδάλου, ενώ στη «θέση του» παραμένει και αυτό στη Χαλκηδόνα. Όλα τους ακολουθούν τη «γραμμή» που αποφασίστηκε στη Σίνδο.

Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά. Χθες στήθηκε και το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», από αγρότες και κτηνοτρόφους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του νομού Χαλκιδικής. Οι συμμετέχοντες σε αυτό, δεν προτίθενται να προβούν σε κάποια κινητοποίηση, ωστόσο θα δώσουν «παρών» στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη. Στο μεταξύ, λίγα μέτρα πιο πάνω, έχει στηθεί το μπλόκο του αεροδρομίου «Μακεδονία», που θα «μπλοκάρει» το δρόμο από τις 19.30 και για μία ώρα.

Στο νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στο 1ο χιλιόμετρο Πολυγύρου Θεσσαλονίκης, είναι δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί.

Στα διόδια των Μαλγάρων τα τρακτέρ τα οποία βρίσκονται παρατεταγμένα υπερβαίνουν τα 800, και σήμερα θα «μπλοκάρουν» το δρόμο και το απόγευμα από τις 18:00 μέχρι και τις 21:00 το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται και περισσότερες από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα. Όπως επεσήμανε στο ΑΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του ‘Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, βρίσκεται στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και σήμερα γίνονται αποκλεισμοί».

Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας – Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Μπλόκα έχουν δημιουργηθεί σε δύο σημεία στα Γρεβενά και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.Σχόλια