Ανοίγουν τον φάκελο του παρατραπεζικού κυκλώματος με τα ΑΦΜ

Ανοίγουν τον φάκελο του παρατραπεζικού κυκλώματος με τα ΑΦΜ

Το θέμα που ανέδειξε το ereportaz και έγινε κοινοβουλευτική παρέμβαση από την κα Ραχηλ Μακρη
 
Του Πέτρου Κουσουλού

Τα ίχνη που άφησαν πίσω τους τα φερόμενα ως μέλη του παρατραπεζικού κυκλώματος αναζητούν ελεγκτές-«Ράμπο» του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρου Ρακιντζή. Δυο χρόνια μετά τις αρχικές αποκαλύψεις του ereportaz, την σωρεία δημοσιευμάτων και τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν στην Βουλή, η υπόθεση παίρνει άλλη πορεία.

Ελεγκτές του ΓΕΔΔ έχουν ήδη στα χέρια τους τον ογκώδη φάκελο με σκοπό να διαπιστώσουν εάν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών ερεύνησαν  ενδελεχώς την μυστηριώδη υπόθεση πίσω από την οποία κρύβονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης (2009-11) ταξίδεψαν στο εξωτερικό με τα ΑΦΜ ανυποψίαστων πολιτών, συνταξιούχων, ακόμη και ανέργων!

Aξίζει να σημειωθεί ότι από το ιστορικό της υπόθεσης προκύπτει ότι ορισμένοι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ έβαλαν τις υποθέσεις στο αρχείο πειθόμενοι ότι επρόκειτο για… απλά λάθη (διαβάστε σχετικά εδώ)! Στις εκθέσεις τους φαίνεται να παραγνωρίζουν το γεγονός ότι για μια απλή μεταφορά χρημάτων χρειάζονται τα ακριβή στοιχεία του αποστολέα. Πόσο μάλλον για περιπτώσεις που αφορούν εκατομμύρια ευρώ! 

Μέχρι στιγμής πάντως παραμένουν μυστήριο οι λόγοι για τους οποίους στην υπόθεση δεν παρενέβησαν οι δικαστικές Αρχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον έλεγχο έχουν προκύψει περισσότερες από 40 περιπτώσεις που τα εμβάσματα στο εξωτερικό «κρύφτηκαν» κάτω από την ταυτότητα στρατιωτικών, ανέργων, απόρων, συνταξιούχων ή μισθοσυντήρητων πολιτών οι οποίοι κλήθηκαν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα. Τα λεφτά στην πραγματικότητα βγήκαν από εφοπλιστές, τα Ναυπηγεία, αλλά ακόμη και από τις ίδιες τις Τράπεζες! 

Ο ταξιτζής και η Lafarge

Σύμφωνα με πληροφορίες του ereportaz η παρέμβαση των ελεγκτών πραγματοποιήθηκε κατόπιν καταγγελίας της οικογένειας του 92χρονου αυτοκινητιστή ο οποίος βρέθηκε να εμβάζει 33.2 εκατομμύρια εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό! Πρόκειται για μια από τις υποθέσεις που είχε αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνά μας (διαβάστε εδώ). Στην περίπτωση του συγκεκριμένου προσώπου, που πλέον δεν βρίσκεται στην ζωή, ο πραγματικός αποστολέας του εμβάσματος ήταν η εταιρεία Lafrage που είχε εξαγοράσει την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι αφότου έβγαλε τα χρήματα στο όνομα του αυτοκινητιστή η εταιρεία έκλεισε το εργοστάσιο της Χαλκίδας ρίχνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζομένους.

Διαβάστε όλες τις αποκαλύψεις του ereportaz εδώ

 

 

 

 

Σχόλια