ΑΝSA: «7 δισ. ευρώ ζητά επειγόντως ο Έλληνας πρωθυπουργός»

ΑΝSA: «7 δισ. ευρώ ζητά επειγόντως ο Έλληνας πρωθυπουργός»

Το ποσό των 7 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να δοθεί το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες υποχρεώσεις της χώρας και να αποφύγει τη χρεωκοπία, φέρεται έτοιμος να ζητήσει από τους εταίρους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τις πληροφορίες του ιταλικού πρακτορείου, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τη Σύνοδο Κορυφής, το δάνειο αυτό ως «γέφυρα» για να μπορέσει η χώρα να καλύψει τις άμεσες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και να αποφύγει την χρεοκοπία.

Την ίδια ώρα, εκτενές δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου σημειώνει, ότι «μετά το ‘’Όχι’’ του δημοψηφίσματος, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κινήσει εκ νέου τις ιδιαίτερα πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη», τονίζοντας, ωστόσο, ότι στο μεσοδιάστημα η ελληνική οικονομία, η οποία ούτως ή άλλως είχε δεχθεί έντονο πλήγμα από τις εβδομάδες της αβεβαιότητας που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος, το πιθανότερο είναι ότι θα «δει» την καταστροφή της να διευρύνεται έως την Τετάρτη, την ίδια ώρα που συνεχίζουν να ενισχύονται οι εκροές καταθέσεων.

Οι εξελίξεις στο θέμα αναμένονται από την πλευρά της ΕΚΤ, η οποία στην τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Ιουλίου, καλείται να αποφασίσει εάν θα δώσει ή όχι νέα ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση, Ελλάδας – πιστωτών, το ANSA, επισημαίνει στο δημοσίευμά του, αυτό που δήλωσε και η ίδια η κ. Μέρκελ μετά τη χθεσινή της συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Ότι δηλαδή, η Γερμανία δε θεωρεί ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα, η γερμανική πλευρά έχει τονίσει κατ’ επανάληψη, ότι δε συζητά, αυτή τη στιγμή, το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δηλαδή μία εκ των βασικών προτάσεων που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά.Σχόλια