Ανθρωπιστικές οργανώσεις: Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να σταματήσει

Ανθρωπιστικές οργανώσεις: Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να σταματήσει

Οι απελάσεις προσφύγων και μεταναστών προς την Τουρκία και η κράτηση των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά πρέπει να σταματήσει, δήλωσαν σήμερα Παρασκευή τρεις ομάδες αλληλεγγύης στο Reuters, εκφράζοντας φόβους ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών στην Ευρώπη, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, Βρυξέλλες και Βερολίνο έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για τα πρώτα αποτελέσματα του σχεδίου δράσης, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία πρόκειται να πάρει πίσω όλα τα άτομα που έφτασαν χωρίς χαρτιά σε ελληνικά νησιά από το έδαφός της.

Η ΕΕ μέχρι στιγμής έχει επιστρέψει 325 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο Σύριοι, και επανεγκατέστησε 79 Σύριους απ ‘ευθείας από την Τουρκία. Επίσης, η Άγκυρα αναμένει περισσότερες απελάσεις των Σύρων σύντομα, σύμφωνα με το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Τουρκία χωρίς πρώτα να ασκήσουν το δικαίωμα ακρόασης ή χωρίς να έχουν λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα νόμιμα δικαιώματά τους» επισημαίνει σε κοινή δήλωση η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, η ΜΚΟ το Συμβούλιο των Προσφύγων της Νορβηγίας, και η Ελληνική ομάδας Αλληλεγγύης «Τώρα».

Επίσης, προσέθεσαν ότι «η αυξανόμενη κράτηση ως περιορισμός στην ελεύθερη κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο για λόγους παράνομης εισόδου αποτελεί σημαντική ανησυχία» σύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή,  η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, έχει επικριθεί έντονα τόσο από πλευράς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες όσο και από πλευράς ανθρωπιστικών οργανώσεων, χαρακτηρίζοντάς την ως ανήθικη και μη συμβατή με τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Σημαντικά, οι αφίξεις από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχουν μειωθεί αισθητά από τότε η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ.

 

 Σχόλια