Αντιδράσεις από τους Έλληνες Αρχαιολόγους στις νέες ανακοινώσεις για την Αμφίπολη

Αντιδράσεις από τους Έλληνες Αρχαιολόγους στις νέες ανακοινώσεις για την Αμφίπολη

Αιχμές αναφορικά με τον ισχυρισμό ότι το ταφικό μνημείο στον τύμβο Καστά κατασκευάστηκε προς τιμή του Ηφαιστίωνα, άφησε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), κατηγορώντας, εμμέσως πλην σαφώς, την επικεφαλής αρχαιολόγο των ανασκαφών στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη, για ιδιοτελή επικοινωνιακή εκμετάλλευση της έρευνας ενός σπουδαίου μνημείου.

Μάλιστα, ο ΣΕΑ σημειώνει πως η θεωρία που διατύπωσε η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής έγινε χωρίς την κατάθεση των αποδεικτικών τεκμηρίων στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, κάτι που, όπως τονίζει, εκθέτει την Αρχαιολογική Υπηρεσία στο σύνολό της.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΣΕΑ:

«Ο θόρυβος που ξέσπασε πάλι γύρω από την ανασκαφή στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, και την εικαζόμενη συσχέτιση του ευρήματος με τον Ηφαιστίωνα, δικαιώνει για μια ακόμη φορά την έγκαιρη αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην ιδιοτελή επικοινωνιακή εκμετάλλευση της έρευνας ενός σπουδαίου μνημείου.

Η διατύπωση θεωριών από τους ανασκαφείς χωρίς την κατάθεση των αποδεικτικών τεκμηρίων στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, εκθέτει την Αρχαιολογική Υπηρεσία στο σύνολό της. Καλούμε κάθε θεσμικά υπεύθυνο να επιβάλει την τήρηση της επιστημονικής δεοντολογίας και τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου».

Σημειώνεται πως η κ. Περιστέρη, απαντώντας την Κυριακή στους επικριτές της, υποστήριξε πως «κάποιοι δεν θέλουν να φανεί ο ρόλος της Αμφίπολης την εποχή των Μακεδόνων».Σχόλια