Αντίστροφη μέτρηση για τα Όσκαρ: Η «μαγική φόρμουλα» για να προβλέψετε τους νικητές (φωτό-βίντεο)

Αντίστροφη μέτρηση για τα Όσκαρ: Η «μαγική φόρμουλα» για να προβλέψετε τους νικητές (φωτό-βίντεο)

Τι χρειάζεται για να κερδίσεις ένα Όσκαρ; Απαράμιλλες ικανότητες ηθοποιίας; Ναι. Όμορφη εξωτερική εμφάνιση? Συνήθως. Ένας ρόλος σε μια ταινία που να αντανακλά τις κοινωνικές εμπειρίες των κριτών; Μπίνγκο!

Σε μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Queensland, ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα των νικητών των βραβείων Όσκαρ και BAFTA, στις κατηγορίες του «Καλύτερου Ηθοποιού» και της «Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας» τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και διαπίστωσαν τη δεδομένη ύπαρξη ορισμένων παραγόντων που λειτουργούν καταλυτικά στην απόκτηση του πολυπόθητου τροπαίου στο χώρο του κινηματογράφου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η ομάδα των ψυχολόγων ανακάλυψε πως οι περισσότεροι νικητές ήταν ηθοποιοί που διέθεταν παρόμοια κοινωνικά χαρακτηριστικά με τα μέλη της Ακαδημίας. Με άλλα λόγια, Αμερικάνοι ηθοποιοί σε αμερικανικές ταινίες που αφορούν την αμερικανική κουλτούρα και καθημερινότητα είναι πιο πιθανό να κερδίσουν ένα Όσκαρ, όπως ανάλογα Βρετανοί ηθοποιοί σε βρετανικές ταινίες με βρετανικό σενάριο αναδεικνύονται συνήθως σε πρωτοπόρους των βραβείων BAFTA.

Oscars

«Αναλύσαμε όλα τα αποτελέσματα από το 1968 που περιελάμβαναν 97 νικητές και 383 υποψηφιότητες για τα βραβεία Oscar και 97 νικητές και 331 υποψηφιότητες στα βραβεία BAFTA και αφού εξετάσαμε τα χαρακτηριστικά που ανάγουν τη δημιουργική απόδοση ενός ρόλου σε μια ταινία σε ‘εξαιρετική’, διαπιστώσαμε ότι η αντιμετώπιση του ηθοποιού ως ‘ενός από εμάς’ παίζει καθοριστικό ρόλο», επισήμανε ο πανεπιστημιακός καθηγητής Δρ Στίφενς που ηγήθηκε της έρευνας.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι όταν κρίνουμε την ερμηνεία ενός ρόλου ως εξαιρετική δεν αποτελεί μόνο συνάρτηση της ποιότητας της απόδοσης ενός ηθοποιού, αλλά κυρίως της θεώρησης μας ως θεατές ότι μοιραζόμαστε την ίδια κοινωνική ταυτότητα, σε ανάλογες κοινωνικές συνθήκες, με τον εν λόγω ηθοποιό. Έτσι, στα Oscars δύο στους τρεις υποψηφίους ήταν Αμερικανοί, όμως νικητές των βραβείων αναδείχθηκαν σχεδόν τέσσερις στους πέντε εξ αυτών».

Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας αποτελεί το σενάριο που πραγματεύεται η ταινία.

Στα Oscars, οι Αμερικανοί καλλιτέχνες αντιπροσώπευαν το 26% των νικητών των βραβείων σε ταινίες που δεν αφορούν υποθέσεις με έντονα τα στοιχεία αμερικανικής κουλτούρας, όμως το 88% των νικητών των βραβείων αφορούσαν σε ταινίες σχετικές με την αμερικανική καθημερινότητα.

 Best Picture Predictions for Oscars 2017

Ομοίως, ένας Βρετανός ηθοποιός σε μια ταινία για τη βρετανική κουλτούρα είχε 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει μια υποψηφιότητα για BAFTA ή ένα βραβείο, σε σύγκριση με έναν Βρετανό ηθοποιό σε ένα κινηματογραφικό φιλμ που δεν είχε σχέση με το βρετανικό πολιτισμό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

Σχόλια