Απεσύρθη μετά απο κατακραυγή η τροπολογία-ρουσφέτι σε μεγαλοοφειλέτες

Απεσύρθη μετά απο κατακραυγή η τροπολογία-ρουσφέτι σε μεγαλοοφειλέτες

Ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων μεγαλοοφειλετών με διπλασιασμό των δόσεων για την ρύθμιση των υποχρεώσεών τους, προέβλεπε η βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε λίγο πρίν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και Κωνσταντίνο Μορφίδη.

Οι αντιδράσεις δεν άρχισαν να έρθουν απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία και ζητούσαν την απόσυρση της ρύθμισης.

Ο Πάνος Σκουρλέτης που αποδέχθηκε αρχικά την τροπολογία, μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις ανέκρουσε
πρύμναν, αδειάζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδης που λίγοι νωρίτερα την υπερασπίστηκε. Όπως είπε, η συγκεκριμένη τροπολογία βοηθά στο να εισπραχθούν οφειλές που είναι στα τελωνεία.

«Η ρύθμιση βοηθά να εισπραχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν συγκεκριμένη περίοδο, αν δεν ψηφιστεί οι επιχειρήσεις που έδωσαν επιταγές και δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν το ΕΦΚ λόγω capital controls,
θα έχουν πρόβλημα», ανέφερε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Ποιους καλύπτει η τροπολογία ζήτησαν  να πληροφορηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μιλώντας για ρύθμιση «ξέπλυμα».

Η Ντόρα Μπακογιάννη στρέφοντας τα πυρά της κατά του Τρύφωνα Αλεξιάδη, τον κατηγόρησε ότι βρίσκεται πίσω από τη ρύθμιση. «Δεν τόλμησε να την φέρει με κανονική διαδικασία και το έκανε πέντε λεπτά πριν την ψηφοφορία, καταθέτοντας ρύθμιση με την οποία σταματά η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων καταβάλλοντας μόνο ένα 3% της αρχικής οφειλής, η Βουλή δεν είναι πλυντήριο ανομιών, δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε σε τέτοιες λογικές, να φέρετε τα ονόματα των εταιριών που αφορά», είπε, ενώ για «(ν)τροπολογία», έκανε λόγο η Νίκη Κεραμέως από την ΝΔ. Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Γιάννης Μανιάτης και ο Γιάννης Κουτσουκος απείλησαν να αποχωρήσουν εάν δεν δοθούν εξηγήσεις για την «εξαιρετικά ύποπτη τροπολογία». «Περίεργη και σκανδαλώδη» την χαρακτήρισε και ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ. Για «τροπολογία ξέπλυμα» έκαναν λόγο ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι και ο Γιώργος Καρράς από την Ένωση Κεντρώων που ζητούσαν έκθεση του ΓΛΚ για να υπάρξει αναλυτική καταγραφή των ποσών που θα εισπράξει το δημόσιο.

Μετά τις οργισμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο Πάνος Σκουρλέτης την απέσυρε, λέγοντας πως «επειδή οι τροπολογίες αυτές έρχονται με καλή πρόθεση και δεν πρέπει να σκιάζονται από άλλου είδους σκοπιμότητες πρέπει να αποσυρθεί και ο αρμόδιος υπουργός με την έναρξη των εργασιών να την επαναφέρει».

Η τροπολογία προέβλεπε ότι «βεβαιωμένες οφειλές στα τελωνεία που προέρχονται από δηλώσεις προϊόντων που υπάγονται σε Ε.Φ.Κ., οι οποίες υποβλήθηκαν από 1.6.2015 έως 31.8.2015, δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται από 2 έως και σε 48 δόσεις» έναντι 12 δόσεων που προβλέπει το ισχύον καθεστώς ή 24 εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από έκτακτη αιτία.

Διαβάστε επίσης:

Φιάσκο η λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες του ΔημοσίουΣχόλια