Αποκαλύψεις Στουρνάρα για Βαρουφάκη: Έλεγα στο Μαξίμου να τον μαζέψουν

Αποκαλύψεις Στουρνάρα για Βαρουφάκη: Έλεγα στο Μαξίμου να τον μαζέψουν

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας πέρασε στην αντεπίθεση απέναντι στον πρώην διοικητή της ΤτΕ, κάνοντας λόγο για «ψυχολογικά προβλήματα» του Γιώργου Προβόπουλου, άφησε αιχμές για τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν ελήφθησαν από το 2008, ενώ παρουσίασε και τη συνολική εικόνα του ποσοστού των «κόκκινων» δανείων.

Από τα «πυρά» του δεν γλύτωσε ούτε ο Γιάνης Βαρουφάκης, με τον κ. Στουρνάρα να δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ πήγε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δήλωσε πως «είναι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΤτΕ, επεσήμανε ότι ο ίδιος έστελνε επιστολές σε κυβερνητικά στελέχη για «να μαζέψουν» τον Βαρουφάκη.

Η συζήτηση γύρω από το πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη ξεκίνησε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφος Παπαδόπουλος, ρώτησε τον κ. Στουρνάρα αναφορικά με τα capital controls.

«Πήγε ο Βαρουφάκης στην ΕΚΤ και τους είπε: Είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας. Μπήκε και είπε ότι είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας! Τους είπα: Μην τον πιστεύετε. Και μου απάντησαν είναι ο υπουργός Οικονομικών σας δεν μπορούμε να μην τον πιστέψουμε!» αποκάλυψε ο κ. Στουρνάρας όσα έλεγε ο κ. Βαρουφάκης με ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Το πάλεψα όσο μπορούσα. Εκείνη την περίοδο μιλούσα με κυβερνητικά στελέχη και τους έλεγα να μαζέψουν τον κ. Βαρουφάκη. Τι θέλετε τώρα; Να σας δείξω τις επιστολές που έστελνα;» πρόσθεσε ο ίδιος αναφορικά με τις ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδας για τα capital controls.

Διαβάστε τους σχετικούς διαλόγους από την Επιτροπή:

Χρ. Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Είχατε εργαλεία για να αποτραπεί η εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό (σ.σ. κατά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ);

Στουρνάρας: Δεν νομίζω ότι έφυγαν στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο μέρος πήγε στα στρώματα.

Παπαδόπουλος: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τότε το είχαν καταγγείλει και οι εφημερίδες. Είχε γραφεί. Είχαμε τα πολιτικά και τραπεζικά εργαλεία και δεν χρησιμοποιήσαμε ούτε το ένα ούτε το άλλο για να ανακόψουμε την εκροή.

Στουρνάρας: Όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών μιλούσε για παράλληλο νόμισμα για ποια εργαλεία μου μιλάτε;

Παπαδόπουλος: Αν είναι δυνατόν να μου μιλάτε για αυτά τα θέματα. Είστε υποχρεωμένος να κάνετε ότι περνά από το χέρι σας.

Στουρνάρας: Το πάλεψα όσο μπορούσα. Εκείνη την περίοδο μιλούσα με κυβερνητικά στελέχη και τους έλεγα να μαζέψουν τον κ. Βαρουφάκη. Τι θέλετε τώρα; Να σας δείξω τις επιστολές που έστελνα; Μην μου λέτε ότι φταίνε τα στελέχη τραπεζών.

Παπαδόπουλος: Δεν αναιρείται η ευθύνη σας για την αποτροπή.

Στουρνάρας: Ξέρετε τι τους είπε ο Βαρουφάκης; Τους έπεισε ότι δεν υπάρχει γυρισμός με τον άνθρωπο αυτό.

Παπαδόπουλος: Την θεωρείτε νόμιμη με το waiver την κίνηση της ΕΚΤ; Η τραπεζική ασφυξία είναι νόμιμο ηθικό θεμιτό επειδή ο υπουργός είχε μια Α επιχειρηματολογία; Συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες;

Στουρνάρας: Οι κεντρικές τράπεζες δίνουν έκτακτη ρευστότητα όταν υπάρχει επαρκής εξασφάλιση. Με αυτά που έγιναν είχε φθάσει στο μηδέν. Όταν εσύ ο ίδιος δεν προσέχεις γιατί να σε προσέξουν οι άλλοι;

Παπαδόπουλος: Υπάρχουν θεσμοί και θέμα νομισματικής ένωσης και λαϊκής κυριαρχίας και όλα.

Στουρνάρας: Πήγε ο Βαρουφάκης, στην ΕΚΤ και τους είπε ότι είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας. Μπήκε και είπε ότι είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας! Τους είπα μην τον πιστεύετε. Και μου απάντησαν είναι ο υπουργός Οικονομικών σας δεν μπορούμε να μην τον πιστέψουμε!

Φάμελλος: (ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος επιτροπής): Είχαμε διπλό πιστωτικό γεγονός.

Παπαδόπουλος: Είναι δυνατόν να γίνεται οικονομικός στραγγαλισμός λόγω μιας δήλωσης υπουργού;

Στουρνάρας: Μα τι λέτε; Ήταν υπουργός Οικονομικών. Μόνο αυτός την δεσμεύει. Δεν κόπηκε το waiver τον Φεβρουάριο. Το βράδυ του δημοψηφίσματος κόπηκε η ρευστότητα. Στις 4.2 απεκόπησαν τα ομόλογα από την χρηματοδότηση

Παπαδόπουλος: Υποτίθεται στις 20 Φεβρουαρίου θα κάναμε χωρίς εκβιασμό την διαπραγμάτευση. Όμως είχε αναιρεθεί.

Στουρνάρας: Γιατί γυρνάτε σε ζητήματα που έχουν λυθεί;

Παπαδόπουλος: Δε γυρνάω εγώ. Μιλώ για ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος, για αποτροπή μιας κατάστασης.

Στη συνέχεια, ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, που επανήλθε στο θέμα της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, υποστήριξε ουσιαστικά ότι δεν μπορούσε ως κεντρικός τραπεζίτης να είχε συνεργασία με τον Γιάννη Βαρουφάκη λέγοντας εύσχημα ότι «ήταν άλλης οικονομικής σκέψης…» και δήλωσε ευθέως ότι είχε συνεργασία με άλλα πρόσωπα της κυβέρνησης, όπως τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και τον μετέπειτα υπουργό Οικονομικών και τότε αναπληρωτή Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Διαβάστε επίσης: LIVE η κατάθεση του Γ. Στουρνάρα: Τορπίλη κατά Προβόπουλου: «Έχει ψυχολογικά προβλήματα…»Σχόλια