Αποβολή της Ρουμανίας από τη Eurovision, λόγω χρέους

Αποβολή της Ρουμανίας από τη Eurovision, λόγω χρέους

Εκτός Eurovision θα μείνει η Ρουμανία, η οποία αποβάλλεται από το μουσικό διαγωνισμό, καθώς το κρατικό κανάλι της χώρας, TVR, δεν κατάφερε να αποπληρώσει το χρέος που οφείλει από το 2007 στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο αγγίζει τα 16 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) είχε καλέσει τη ρουμανική κυβέρνηση ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να εξοφληθεί το χρέος μέχρι την Τετάρτη 20 Απριλίου. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

«Είναι λυπηρό που αναγκαστήκαμε να προβούμε σε αυτή την ενέργεια», είπε η γενική διευθύντρια του EBU, Ingrid Deltenre. Και πρόσθεσε: «Είμαστε απογοητευμένοι που όλες οι προσπάθειες μας να λύσουμε αυτό το πρόβλημα δεν απέδωσαν καρπούς και που δε λάβαμε καμία απάντηση από τη ρουμανική κυβέρνηση».

Τη Ρουμανία επρόκειτο να εκπροσωπήσει στο μουσικό διαγωνισμό στην Στοκχόλμη ο Ovidiu Anton με το τραγούδι «Moment of Silence», το οποίο, όπως ανακοίνωσε η EBU, θα συνεχίσει να διατίθεται στο διαδίκτυο, σε ένδειξη σεβασμού προς τον καλλιτέχνη.

«Το να απομακρυνθεί μία χώρα την τελευταία στιγμή, θα δημιουργήσει μία μικρή αναστάτωση αλλά δε θα επηρεάσει αρνητικά τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision με άλλον τρόπο», είπε ο εκτελεστικός επόπτης της Eurovision, Jon Ola Sand.

«Φυσικά είναι απογοητευτικό τόσο για τον καλλιτέχνη, όσο και για τους τηλεθεατές της Ρουμανίας και όλης της Ευρώπης, αλλά πρέπει να μείνουμε σταθεροί στην απόφαση αυτή. Και πιστεύω ότι είναι η σωστή απόφαση», πρόσθεσε.

Σημειώνεται τέλος ότι η πρώτη φορά που η Ρουμανία συμμετείχε στον διαγωνισμό της Eurovision ήταν το 1994.

Στην πορεία της στο διαγωνισμό δεν κατάφερε ποτέ να κατακτήσει την πρώτη θέση, και η υψηλότερη θέση που πήρε ήταν η 3η, το 2010.



Σχόλια