Που το πάει ο Φίλης;

Που το πάει ο Φίλης;

Το «κεφάλι» του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη ζήτησε η ΝΔ έπειτα από την πρωτοφανή επίθεση του στο κίνημα «Παραιτηθείτε», αφήνοντας αιχμές για τη νομιμότητα της συγκέντρωσης που πρόκειται να λάβει χώρο τις 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα.

Στο σημείο αυτό και κάνοντας μια αναδρομή στην εποχή των «αγανακτισμένων», ποιος μπορεί να ξεχάσει την αμέριστη συμπαράσταση του τότε ΣΥΡΙΖΑ στο εν λόγω κίνημα , προκαλώντας σήμερα, αρκετά ερωτηματικά για τη στάση που κρατά το ίδιο κόμμα κάνοντας λόγο μάλιστα για «υπονομευτική πολιτική παρέμβαση» σε μια πανομοιότυπη προσπάθεια πολιτών να εκφράσει την δυσαρέσκεια του στα πολιτικά πεπραγμένα της εποχής.

Το 2011 λοιπόν, άνθρωποι από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες είχαν ένα κοινό εχθρό, την τότε Βουλή και ειδικότερα την τότε κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της Γιώργο Παπανδρέου. Τότε λοιπόν κάνουν την εμφάνισή τους και αρχίζουν να γίνονται γνωστοί στο ευρύτερο κοινό και τους ψηφοφόρους οι Γιάνης Βαρουφάκης, Γιώργος Κατρούγκαλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι 4 χρόνια μετά έγιναν υπουργοί.

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω βίντεο που κάνει θραύση στο διαδίκτυο και εμφανίζει τους  Γιάνη Βαρουφάκη, Γιώργο Κατρούγκαλο και Ευκλείδη Τσακαλώτο να μιλούν για την οικονομική κρίση και το πώς θα βγαίναμε από τα Μνημόνια, με τον κόσμο να παρακολουθεί οκλαδόν στην πλατεία ή ακόμα και όρθιοι και να κρέμονται από τα χείλη τους.

Τι δήλωσε ο Ν. Φίλης:

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όποιος θέλει μπορεί να οργανώνει ό,τι συγκεντρώσεις θέλει. Αυτό είναι άλλη ιστορία. Δημοκρατία έχουμε. Βεβαίως, δεν μπορεί να διοργανώνει κανείς μια υπονομευτική πολιτική παρέμβαση, διότι η διαστροφή της πολιτικής -το τι λέει η κυβέρνηση να το διαστρέφουν- είναι ένα στοιχείο, το οποίο δεν ευνοεί τη δημοκρατία. Το να δημιουργούνται κινητοποιήσεις στη βάση όχι πραγματικών λαϊκών προβλημάτων, αλλά στη βάση προφητικών υποτίθεται εξαγγελιών, ότι θα γίνει αυτό σε ένα χρόνο, άρα τώρα εγώ κάνω απεργία για το τι θα γίνει σε ένα χρόνο, είναι μια διαδικασία που έχει ελάχιστη σχέση με τη δημοκρατία».

Και συνέχισε, θέτοντας θέμα νομιμότητας: «Είναι στα όρια, λέω. Πρέπει να δούμε τι θέλουν ακριβώς. Φαντομάς. Τι είναι αυτό το πράγμα; Να δούμε τι θέλουν ακριβώς. Να φύγετε; Είναι η μόνη κυβέρνηση, απ’ ό,τι ξέρουμε στην Ελλάδα, όπου, όταν άλλαξαν οι συνθήκες και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις προγραμματικές της δεσμεύσεις, ξαναπήγε στο λαό και ζήτησε την ψήφο του λαού. Και έκλεισε την αξιολόγηση στη βάση μιας εντολής που πήρε τον Σεπτέμβριο από το λαό και θέλει να προχωρήσει, για να βγει η χώρα από την κρίση στο ξέφωτο της ανάπτυξης. Αυτό, αντί να συζητήσουμε πώς μπορεί να γίνει καλύτερη αυτή η πορεία, έχουμε μια λυσσασμένη υπονόμευση στην αρχή από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, τώρα δεν του βγαίνει, τώρα βγαίνουν μπροστά κάποιοι άλλοι με το φύγετε, όπως λένε».

Ο υπουργός Παιδείας εκτίμησε ότι «θα υπάρξει κλιμάκωση διαδικασιών και υπονόμευσης σε εισαγωγικά τύπου «κινήματα κατσαρόλας» -κινητοποιήσεις που, όπως ανέφερε, παρατηρούνται και στην Ισπανία, καθώς «μπορεί εκεί οι Podemos να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη μαζί με την Αριστερά που κατεβαίνουν».

H ανακοίνωση της ΝΔ

.Η ΝΔ μέσω ανακοίνωσης της εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στον Νίκο Φίλη, ζητώντας την παραίτηση του:

«Ο κ. Φίλης ξεπέρασε καθε όριο, ακόμη και για αυτήν την ιδεοληπτική και ανίκανη κυβέρνηση στην οποία μετέχει» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικης αντιπολίτευσης τονίζει ότι «η προκλητική του δήλωση περί ορίων συνταγματικής ανοχής για τις αντικυβερνητικές διαδηλωσείς του κινήματος «παραιτηθείτε», δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας».

Και προσθέτει: «Ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να συμβολίζει τον πλουραλισμό και το σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Οφείλει να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί αμέσως».

 

 Σχόλια