Άρσις: Περίπου 700 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε αναμονή για θέσεις σε εξειδικευμένες δομές

Άρσις: Περίπου 700 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε αναμονή για θέσεις σε εξειδικευμένες δομές

Σε αναμονή προκειμένου να τοποθετηθούν σε εξειδικευμένη δομή φιλοξενίας βρίσκονται περίπου 700 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, σύμφωνα με στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Άρσις» που εξέφρασε την αγωνία της για την επόμενη ημέρα της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Άρσις παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα. «Είναι μια παγκόσμια ημέρα αφύπνισης που βάζει μεγάλα ερωτήματα και διλήμματα για το πώς θα είναι η επόμενη μέρα», επισήμανε η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Κατερίνα Πούτου. «Η ημέρα αυτή έρχεται λίγο φτωχότερη, γιατί τον τελευταίο χρόνο έχουμε χάσει βασικούς κανόνες δικαίου», πρόσθεσε.

Η κ. Πούτου έκανε λόγο για απουσία ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την υποστήριξη του προσφυγικού πληθυσμού που φιλοξενείται στην Ελλάδα – και αυτό σε μια συγκυρία, «όπου μας απασχολεί το πάντρεμα της φτώχειας και της προσφυγικής κρίσης. Είναι μια παράξενη σύγκρουση, μέσα στην οποία οι οργανώσεις θα πρέπει να δούνε, πώς θα ρίξουν τις γέφυρες και θα υποστηρίξουν την ελληνική κοινωνία αλλά και τους πρόσφυγες», τόνισε.

Ένα πρώτο βήμα για την ένταξη των προσφύγων θα είναι η εξέταση των αιτημάτων ασύλου τους. Η νέα διαδικασία της προκαταγραφής των αιτημάτων ασύλου φαίνεται ότι λειτουργεί, είπε η νομική σύμβουλος της οργάνωσης, Γεωργία Αραπίδου, ωστόσο η ίδια εκτίμησε ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια για την διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου.

Η Άρσις παρέχει μεταξύ άλλων νομική και ψυχοκοινωνική στήριξη στους ανήλικους, συνοδευόμενους ή μη, στα κέντρα φιλοξενίας και άλλους χώρους. Όπως εξήγησε η κ. Αραπίδου, υπάρχουν περιπτώσεις ανηλίκων που πλήττονται από λανθασμένες καταγραφές.

Σήμερα, οι δομές και οι υπηρεσίες υποστήριξης των ανηλίκων δεν επαρκούν για την προστασία τους, πρόσθεσε η Μαρία Καλδάνη. Σύμφωνα με στοιχεία της Άρσις, σήμερα περίπου 700 ασυνόδευτα παιδιά περιμένουν στη λίστα του ΕΚΚΑ για να τοποθετηθούν σε εξειδικευμένη δομή φιλοξενίας.

Η Άρσις συμμετέχει στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με 100 διαμερίσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά. Ήδη έχουν εγκατασταθεί σε διαμερίσματα οι πρώτες πέντε οικογένειες προσφύγων υποψηφίων προς μετεγκατάσταση. Επίσης, λειτουργούν πέντε διαμερίσματα για την υποδοχή και ένταξη αιτούντων άσυλο, ενώ έξι ξενώνες φιλοξενίας διατίθενται για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων και οικογενειών.

Ωστόσο, εργαζόμενοι στους ξενώνες της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες επίσχεση εργασίας, λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές τους. Όπως επισήμανε η κ. Πούτου, το υπουργείο Εργασίας οφείλει 1,6 εκατομμύρια ευρώ στην Άρσις από χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων μέχρι το 2014 για την καταπολέμηση της φτώχειας και για το προσφυγικό.

Πηγή: naftemporiki.gr, ΑΜΠΕ

 

 

Σχόλια