Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ελλάδα

Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ελλάδα

Την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την έκθεσή της για την πορεία της υλοποίησης όλων των πτυχών της συμφωνίας για το προσφυγικό σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε πως η Κομισιόν κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ελλάδα στην επέκταση των ικανοτήτων υποδοχής και στη διασφάλιση των ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τις μαζικές μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα ενώ επεσήμανε πως το 70% των εγκλωβισμένων στη χώρα είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση. Μάλιστα τόνισε πως αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη και τον Πειραιά, πριν από τις 20 Μαρτίου, ανέφερε ο Επίτροπος.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

“Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ” είπε ο κ. Αβραμόπουλος τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των νόμιμων οδών ώστε οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να καταφύγουν σε παράνομες διαδρομές.

Ο Έλληνας Επίτροπος επεσήμανε στην ομιλία του πως τόσο η Τουρκία όσο και η Ευρώπη βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και πως βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ίδιες προκλήσεις για αυτό και χαρακτήρισε απαραίτητη την συνεργασία των δύο κρατών.

“Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία εξετάζει αυτή τη συνεργασία ως καταλύτη για την Ευρωπαϊκή της προοπτική” δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος τονίζοντας όμως πως “αυτό το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως παραχώρηση της Ευρώπης στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας.”

“Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να έχει μια δημοκρατική και σταθερή Τουρκία ως γείτονα χώρα και είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να έχει την ΕΕ ως σταθερό συμπαραστάτη και συνεργάτη.

“Η Ευρώπη-Φρούριο δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε εφικτή” ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος καθώς “όσο οι άνθρωποι έχουν λόγους να διαφεύγουν, θα συνεχίσουν να προσπαθούν να έρθουν στην Ευρώπη”.

“Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και αλληλέγγυοι στην προσπάθεια αυτή” είπε ο κ. Αβραμόπουλος.Σχόλια