Αβραμόπουλος: Να σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Αβραμόπουλος: Να σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ για το μεταναστευτικό

«Πρέπει να σταματήσουμε με αυτό το ανόητο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών για την μεταναστευτική κρίση», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στον απόηχο των κατηγοριών του Σέρβου πρωθυπουργού προς την Ελλάδα και την Γερμανία.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, αναφερόμενος στο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανική εφημερίδα, υποστήριξε ότι «εάν η Γερμανία πρόσφερε λιγότερη χρηματική βοήθεια στους μετανάστες, τότε η ροή θα μειωνόταν σημαντικά».

Παράλληλα, καταδίκασε την «απροθυμία» της ελληνικής κυβέρνησης να απογράψει τους μετανάστες που εισέρχονται στα σύνορα της χώρας, προκειμένου να μην καταγραφεί ως η πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε.

Με αφορμή το παραπάνω γεγονός, σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο κ. Αβραμόπουλος καλεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφύγουν τις αλληλοκατηγορίες για το θέμα της μετανάστευσης, και εξηγεί ότι η Ε.Ε. σχεδιάζει να προτείνει ένα μόνιμο μηχανισμό αναδιανομής των αιτούντων ασύλου, έως το τέλος του 2015, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση της κατάστασης σε Ελλάδα και Ιταλία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν ήδη υποδεχθεί περίπου 103.000 και 150.000 πρόσφυγες αντίστοιχα, ενώ στοιχεία της Frontex υποδεικνύουν ότι ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που εντοπίστηκαν στα σύνορα με την ΕΕ, στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, ανέρχεται στους 340.000, σχεδόν τριπλάσιος έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014.Σχόλια