Αβραμόπουλος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ελλάδα – H χειρότερη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Αβραμόπουλος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ελλάδα – H χειρότερη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι μέσα στο 2015 ήρθαν στη χώρα 150.000 μετανάστες.

«Η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη σε επιβάρυνση χώρα εισόδου του πρωτοφανούς μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που γνώρισε η Ευρώπη μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο», επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Σχεδόν 50.000 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο, σε σύγκριση με λιγότερο από 6.000 πέρυσι, τον ίδιο μήνα», ανέφερε ακόμη ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ συνεχάρη τις ελληνικές αρχές «για τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση».

«Γνωρίζουμε την πίεση που υφίσταται Ελλάδα, και δεν είναι άσχετη με την οικονομική κατάσταση. Έχουν την πλήρη στήριξή μας», είπε ακόμη ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ υπενθύμισε ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η Κομισιόν ενέκρινε το εθνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα που ανέρχεται σε 474 εκατομμύρια ευρώ.

«Όπως επιβεβαίωσε ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η Ελλάδα συγκροτεί τη διαχειριστική αρχή για την εκταμίευσης των πόρων. Από τη στιγμή που αυτή η αρχή σχηματοποιηθεί, η πρώτη εκταμίευση των 30 εκατομμυρίων ευρώ θα γίνει σε διάστημα 4-5 ημερών και στη συνέχεια θα υπάρχει συνεχής ροή», εξήγησε ο ίδιος.

«Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση με ενημέρωσε για την κατάθεση δύο αιτημάτων έκτακτης χρηματοδότησης την προηγούμενη εβδομάδα, ενός από το Λιμενικό Σώμα (ύψους 2,8 εκατ. ευρώ), και ενός από την Ύπατη Αρμοστεία από κοινού με το ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών (ύψους 2,7 εκατ. ευρώ)», σημείωσε παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη για την άμεση έγκριση και εκταμίευση των συναφών κονδυλίων, καθώς και την ικανοποίηση των υπόλοιπων αιτημάτων που θα ακολουθήσουν στις αμέσως επόμενες μέρες.Σχόλια