ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΜΒΑ: «Βγαίνατε από το μνημόνιο το ’14, αλλά ο Τσίπρας…»

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΜΒΑ: «Βγαίνατε από το μνημόνιο το ’14, αλλά ο Τσίπρας…»

Συμβουλή προς την ελληνική κυβέρνηση για περικοπές δαπανών αντί για αύξηση φόρων έδωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, B. Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο capital.gr και το ΚΥΠΕ, την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτών και της ελληνικής πλευράς, ενώ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, ωστόσο ο Τσίπρας άλλαξε δρόμο».

Εν προκειμένω, «τα πήγαινε καλά με τους δημοσιονομικούς στόχους, είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, είχε επιστρέψει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ακόμα είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των αγορών και ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «η επιλογή για τη δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ φόρων ή περιστολής δαπανών είναι επιλογή και ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης». Και ενώ ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η αξιολόγηση να ακολουθήσει το παράδειγμα προηγούμενων εμπειριών για σταδιακή ολοκλήρωση αλλά και «σαλαμοποίηση» της εκταμίευσης των δόσεων, αναγνωρίζει την ίδια στιγμή ότι έχει σημειωθεί «δουλειά» στο φορολογικό, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, επιμένοντας εν τούτοις ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν αλλού και αυτό αποδεικνύει το ότι η οικονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε το 2015 διάλεξε άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική».

Κληθείς να σχολιάσει τις διαρροές μεταξύ του Πολ Τόμσεν και της Βελκουλέσκου, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

 

 Σχόλια