Βόμβα Bloomberg: Από το 2017 η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Βόμβα Bloomberg: Από το 2017 η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ίσως να μη συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή πριν από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζει.

Όπως αναφέρεται, το ΔΝΤ «πιθανόν να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από τις γερμανικές εκλογές».

Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει επιλυθεί ακόμη καθώς το Ταμείο πιέζει για μια απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν αποφασίσει τι θα κάνει, ενώ η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να δεσμευθεί σε οποιαδήποτε θέση για το ελληνικό χρέος έως τις εκλογές που θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο από τώρα.

Πάντως, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απασχολεί εκτός από την Ελλάδα και τη Γερμανία, δεδομένου ότι η γερμανική Βουλή ενέκρινε το τρίτο ελληνικό μνημόνιο υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ.

Άλλωστε στο 2018 έχει παρέπεμψε την έναρξη της συζήτησης για το χρέος το γερμανικό υπουργείου Οικονομικών διά στόματος της εκπροσώπου του, Φριντερίκε φον Τίσενχάουζεν.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για να ξεκινήσει η συζήτηση μέσα στο 2016, η Φριντερίκε φον Τίσενχάουζεν απάντησε ότι «δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο αίτημα αυτό τον καιρό».

Και διαμήνυσε ότι «η συζήτηση για μία βραχυπρόθεσμη ή μακρυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει το νωρίτερο το 2018, όταν το σημερινό πρόγραμμα βοήθειας ολοκληρωθεί με επιτυχία».

Επιπλέον, και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει πως «το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους».

Τέλος, να σημειωθεί ότι εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όταν θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί για τις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο.Σχόλια