Χανιά: Εκδηλώσεις για τα 90ά γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη

Χανιά: Εκδηλώσεις για τα 90ά γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη

Με ρεσιτάλ πιάνου σε έργα του Μίκη Θεοδωράκη από τον διεθνούς φήμης Γερμανό πιανίστα Gerhard Folkerts ανοίγει στις 21.00 το βράδυ της Κυριακής 26 Ιουλίου, στο Μεγάλο Αρσενάλι της παλιάς πόλης των Χανίων, η αυλαία των εκδηλώσεων για τα 90ά γενέθλια του μουσικοσυνθέτη που διοργανώνουν ο παγκρήτιος σύλλογος φίλων «Μίκη Θεοδωράκη», η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων, η πολιτιστική επιχείρηση του δήμου ΚΕΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και το πνευματικό κέντρο της πόλης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσιάστηκε από τους διοργανωτές και, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του παγκρητίου συλλόγου φίλων «Μίκης Θεοδωράκης», Γιώργος Αγοραστάκης, «το ηχηρό μήνυμα της πάλης για τη ζωή που βγαίνει μέσα από το έργο του Μίκη είναι σήμερα ισχυρό, περισσότερο από ποτέ».

Οι διοργανωτές δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη λαϊκή συμμετοχή και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος κάλεσαν τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες της πόλης, Έλληνες και ξένους, να δώσουν το παρών σε όλες τις εκδηλώσεις.

«Τιμάμε τον μελωδό της ιστορίας, μορφή του χρέους και της τέχνης, μια εξέχουσα προσωπικότητα της μουσικής, της ιστορίας, της πολιτικής ζωής» ανέφερε η αντιδήμαρχος Χανίων Βαρβάρα Περράκη, ενώ η περιφερειακή σύμβουλος Όλγα Λεβάκη τόνισε: «Ο Μίκης αποτελεί διαχρονική πηγή πολιτισμού για την Ελλάδα και τον κόσμο».

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου, ημέρα των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη, όσοι βρεθούν στο ενετικό λιμάνι θα έχουν την ευκαιρία να χορέψουν στους ρυθμούς του διάσημου μουσικοσυνθέτη.

Στις 19.45 θα δημιουργήσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα από τη μία έως την άλλη άκρη του ενετικού λιμανιού χορεύοντας τον χορό του Ζορμπά, με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και τη συμμετοχή παραδοσιακών συλλόγων του τόπου.

Στις 27 Ιουλίου, Χανιώτες καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα θα δώσουν μια μοναδική συναυλία με έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου και θα ακολουθήσει την Τρίτη 28 Ιουλίου, στο πνευματικό κέντρο της πόλης, συναυλία στην οποία θα συμμετέχει το μουσικοχορευτικό καλλιτεχνικό δυναμικό των Χανίων: ορχήστρες, ερμηνευτές, χορωδίες, πολιτιστικοί παραδοσιακοί όμιλοι και σύλλογοι.

«Η μουσική είναι το ισχυρότερο τονωτικό στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε. Όλοι μας, τραγουδώντας τον Μίκη, νιώθουμε ένα αίσθημα ανάτασης» είπε η μουσικός Ελισάβετ Βερούλη αναφερόμενη σ’ αυτές τις συναυλίες.

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου, στις 20.30, θα τελεστούν τα εγκαίνια έκθεσης αρχειακού υλικού από το γύρισμα της ταινίας «Ζορμπάς ο Έλληνας» και αφίσας από τις προβολές της ανά τον κόσμο, ενώ την ίδια ημέρα θα γίνει υπαίθρια προβολή της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς ο Έλληνας», στην πλατεία του πρώην λιμενικού περιπτέρου στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚΕΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ Αμαλία Κωτσάκη, «μέσα από την έκθεση και το αρχειακό υλικό ξετυλίγεται η εικόνα της διαχρονικότητας του έργου και της διεθνούς αναγνώρισης του Μίκη Θεοδωράκη».

Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται, την Πέμπτη 30 Ιουλίου, προβολή ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Ηλέκτρα» (1962), το Σάββατο 1 Αυγούστου, προβολή ταινίας του Αλέκου Αλεξανδράκη «Συνοικία το Όνειρο» (1961), τη Δευτέρα 3 και την Τετάρτη 4, προβολή ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Ιφιγένεια» (1977).

Οι προβολές αυτές θα γίνουν στο δημοτικό κινηματογράφο «Κήπος», ενώ την Τετάρτη 4 Αυγούστου στο σινέ «Αττικόν» θα γίνει προβολή της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Αλέξης Ζορμπάς» (1964).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κλείνει την Πέμπτη 5 Αυγούστου με ημερίδα για τον Ζορμπά, στις 20.00, στο Μεγάλο Αρσενάλι. Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι με ελεύθερη είσοδο.Σχόλια