Χάρτης: Δείτε σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχει «απλώσει τα πλοκάμια του» το Ισλαμικό Κράτος

Χάρτης: Δείτε σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχει «απλώσει τα πλοκάμια του» το Ισλαμικό Κράτος

Έναν νέο χάρτη, στον οποίο καταγράφεται το που έχει χτυπήσει το Ισλαμικό Κράτος, που έχουν αποκαλυφθεί τα σχέδιά του, που έχουν συλληφθεί υποστηρικτές του, και που έχει ομάδες νεοσύλλεκτων έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Μελετών Πολέμου.

Μάλιστα, στο χάρτη αυτόν υπάρχει επισήμανση και για την Ελλάδα, αναφορικά με σύλληψη σχετική με το ISIS που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Ισλαμικό Κράτος, χάνοντας έδαφος στη Μέση Ανατολή, έχει εξαπολύσει επιθέσεις στην Ευρώπη για να πείσει τον κόσμο για την ισχύ του, με την δραστηριότητα του ISIS στη «γηραιά» ήπειρο να έχει ξεκινήσει από καιρό, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση έστρεψε το βλέμμα της στην Ευρώπη, ως έδαφος στρατολόγησης, αλλά και αναζητώντας στόχους για επιθέσεις.

Όπως σημειώνει το Ινστιτούτο, το Ισλαμικό Κράτος εκτελεί εκστρατεία τρομοκρατίας και πόλωσης της Ευρώπης, με την τρομοκρατική ομάδα να έχει εμπνεύσει, χρηματοδοτήσει και σκηνοθετήσει απόπειρες επιθέσεων, αλλά και επιτυχημένες επιθέσεις, στη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Βοσνία, το Κόσοβο και την Τουρκία, από τον Ιανουάριο του 2014.

«Το ISIS σκοπεύει να τιμωρήσει τις χώρες που δρουν εναντίον του, στο Ιράκ και τη Συρία», τονίζει ακόμη το Ινστιτούτο. «Επίσης, επιζητά την πόλωση της Δύσης, εμπνέοντας διαμάχες της κοινωνίας και του κράτους με τις ευρωπαϊκές κοινότητες μουσουλμάνων. Το ISIS πιστεύει ότι η έντονη πολιτιστική σύγκρουση θα αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη και θα ενθαρρύνει τους μουσουλμάνους να ενταχθούν στις τάξεις της οργάνωσης, στο Ιράκ και τη Συρία», προειδοποιεί το Ινστιτούτο.

map

Ο χάρτης του Ινστιτούτο Μελετών Πολέμου δείχνει ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ιδιαίτερα δραστήριο, με επιθέσεις στη Γαλλία και την Τουρκία. Επίσης, οι Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία και Βρετανία είναι οι βασικές «δεξαμενές» ξένων μαχητών.

«Είναι πιθανό το Ισλαμικό Κράτος να επεκτείνει τις προσπάθειές του για να σχεδιάσει και να χρηματοδοτήσει πολύπλοκες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη», σημειώνει το Ινστιτούτο.

Ακόμη, σημειώνοντας ότι έχει χρησιμοποιήσει τον υψηλόβαθμο Βελγο-μαροκινό στρατιωτικό διοικητή Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ για να συντονίσει πολλαπλές απόπειρες επιθέσεων στο Βέλγιο και τη Γαλλία, το Ινστιτούτο υπογραμμίζει ότι το ISIS μπορεί να στείλει άτομα με παρόμοιες ικανότητες ώστε να σχεδιάσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εκεί ή σε άλλα ιστορικά ευρωπαϊκά συστήματα τζιχαντιστών. Αυτά περιλαμβάνουν την Ισπανία, το Μαρόκο, την Ιταλία, τα Βαλκάνια, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία.

Τέλος το Ινστιτούτο Μελετών Πολέμου προειδοποιεί ότι αυτά τα συστήματα, μπορεί να εκμεταλλευθούν την ανεπαρκή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν επιθέσεις.Σχόλια