Χρόνια κούραση, πόνος και ιγμορίτιδα

Χρόνια κούραση, πόνος και ιγμορίτιδα

Η χρόνια κούραση είναι συχνή κατάσταση και μαστίζει πολλούς στην εποχή μας. Σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων, δεν γνωρίζουμε την αιτία που προκαλεί την κούραση αυτή.

Επίσης δεν είναι σπάνιο να νιώθουμε ένα διάχυτο πόνο χωρίς να μπορούμε να προσδιορίζουμε ακριβώς την προέλευσή του, γεγονός που μειώνει την ποιότητα ζωής μας.

Σύμφωνα με έρευνες η ιγμορίτιδα, που είναι μια από τις συχνότερες χρόνιες ασθένειες, μπορεί να είναι η αιτία σε αριθμό περιπτώσεων ανεξήγητης χρόνιας κούρασης και διάχυτου σωματικού πόνου.

Η ιγμορίτιδα είναι μόλυνση των κοιλοτήτων του κρανίου που βρίσκονται πίσω από τη μύτη. Προκαλεί ρινική συμφόρηση («βουλωμένη» μύτη), πυρετό, κεφαλόπονο, κούραση, αίσθημα βάρους στο πρόσωπο και πυώδεις ρινικές εκκρίσεις. Επίσης δημιουργεί ένα αίσθημα καταβολής και διάχυτου σωματικού πόνου.

 Η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί με οξεία μορφή ή να εξελιχθεί σε χρόνια. Παρουσιάζει επίσης συχνές υποτροπές.

Οι γυναίκες προσβάλλονται από την ασθένεια αυτή συχνότερα από τους άνδρες.

Σε 297 ασθενείς που εξετάστηκαν, στα πλαίσια έρευνας, αυτοί που δήλωσαν ότι έπασχαν από χρόνια ανεξήγητη κούραση, βρέθηκε ότι είχαν 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από ιγμορίτιδα σε σύγκριση με αυτούς που ένιωθαν ξεκούραστοι και καλά.

Οι ασθενείς, που δήλωναν ότι είχαν ανεξήγητο σωματικό πόνο, είχαν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα ιγμορίτιδας (κεφαλόπονο, αίσθημα βάρους στο πρόσωπο) σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν είχαν  πόνο.

Οι ωτορινολαρυγγολόγοι γνωρίζουν καλά την πάθηση αυτή. Επίσης γνωρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κούραση και διάχυτο σωματικό πόνο.

Είναι σημαντικό όλοι να αντιληφθούν ότι η ιγμορίτιδα, η συχνή αυτή πάθηση, μπορεί να προκαλεί χρόνια κούραση και ανεξήγητο διάχυτο πόνο ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν σε πρώτο πλάνο τα συμπτώματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι.

Βασικά ορισμένες απλές ερωτήσεις στον ασθενή που πάσχει από χρόνια κούραση, μπορούν να βοηθήσουν πολύ τη διαγνωστική έρευνα για να φανεί εάν υπάρχει ή όχι μια μορφή ιγμορίτιδας. Τέτοιες ερωτήσεις μπορεί να αφορούν την ύπαρξη ιστορικού ιγμορίτιδας, την ύπαρξη αισθήματος βάρους στο πρόσωπο ή την ύπαρξη μετωπικών πονοκεφάλων.

Με βάση τα δεδομένα αυτά βλέπουμε ότι είναι αναγκαίο στους ασθενείς με ανεξήγητη χρόνια κούραση ή ανεξήγητο διάχυτο σωματικό πόνο, να εξετάζεται κατά πόσο πάσχουν από χρόνια ιγμορίτιδα.

Η ορθή αντιμετώπιση της βασικής νόσου που στην περίπτωση αυτή είναι η ιγμορίτιδα, θα οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος της χρόνιας κούρασης και του διάχυτου σωματικού πόνου.

Πηγή : isotimos.comΣχόλια