Deutsche Welle: Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για συμφωνία

Deutsche Welle: Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για συμφωνία

Δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη για το ελληνικό ζήτημα στην συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ευρωζώνης. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Aνώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης κατέβασε σήμερα αισθητά τον πήχη των προσδοκιών για επίτευξη ουσιαστικής προόδου στο ελληνικό ζήτημα κατά τη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης του Εurogroup.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, στην σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της συμφωνίας, ενώ επανέλαβε πως «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας».

Μια προσεκτική εξέταση της δήλωσης του Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα οδηγήσει στη διαπίστωση ότι οι δανειστές έχουν κάνει μέχρι σήμερα πολλές υποχωρήσεις (έναντι της Ελλάδας), πήγαν πολύ πιο πέρα από αυτή τη δήλωση, τόσο στο δημοσιονομικό τομέα όσο και στις μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών απάντησε ότι είναι αρκετές και δεν περιορίζονται μόνο στο δημοσιονομικό τομέα αλλά και στο συνταξιοδοτικό, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί επειδή θα δημιουργήσει πρόβλημα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Ο αξιωματούχος υποστήριξε επίσης ότι παρά τα δημοσιεύματα στον Τύπο και τη φημολογία, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες σχετικά με τα θέματα των διαπραγματεύσεων στους κόλπους των δανειστών, οι όποιες διαφορές υπήρχαν έχουν συγκλίνει, είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στο τέλος της βδομάδας, απάντησε ότι πολλοί ηγέτες θεωρούν ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε χαμηλότερο πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στο Εurogroup.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάτι νεότερο»

Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει βήματα προς τους δανειστές, ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση από το καθιερωμένο μπρίφινγκ.

«Κάθε συμβολή που βοηθά ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία μέτρων και μεταρρυθμίσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς είναι καλοδεχούμενη», τόνισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο μπρίφινγκ της Τετάρτης που αφορούσαν στην επίσκεψη του καγκελάριου της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, στην Αθήνα.

Έμμεσα ο κ. Ζάιμπερτ άφησε να εννοηθεί ότι πριν την επίσκεψη του στην Αθήνα ο κ. Φάιμαν δεν επικοινώνησε με την κ. Μέρκελ. Σε ό,τι αφορά μια επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε ότι ενόψει των τηλεφωνικών επικοινωνιών Μέρκελ-Τσίπρα και σειράς συναντήσεων τους δεν υπήρξε «έλλειψη» ευκαιριών για την ανταλλαγή απόψεων.

Αναμένονται βήματα από την Ελλάδα

Αναφορικά με τη γερμανική στάση στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ο Στέφεν Ζάιμπερτ διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο «θα πράξει ό,τι είναι δυνατό» για να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης. Η αλληλεγγύη όμως από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ απαιτεί από την Ελλάδα «να προτείνει και να εφαρμόσει τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.» Βάση των συνομιλιών με την Ελλάδα είναι οι προτάσεις των θεσμών. Όπως πρόσθεσε: «ελπίζουμε ότι μια λύση θα είναι δυνατή.» Ενώ τόνισε ότι «υπάρχει κάθε λόγος οι διαπραγματεύσεις να διεξάγονται εντατικά, στο πλαίσιο του κατεπείγοντος», πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, δεν υπάρχει τίποτα νεότερο».

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα έκτακτης συνόδου των ηγετών της ΕΕ την επόμενη Κυριακή ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι ζητούμενο τώρα είναι η συνεδρίαση του Eurogroup. Μετά την έκβαση του θα κριθεί τι πρέπει να γίνει.

Στόχος πάντως του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, Μάρτιν Γέγκερ, η Ελλάδα να κάνει «ένα βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση των θεσμών», οι οποίοι έχουν υποβάλει μια «ασυνήθιστα γενναιόδωρη πρόταση».

Επειδή δεν έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, δεν θα πρέπει να αναμένεται ωστόσο ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα είναι σε θέση αύριο να αποφασίσουν. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Προτάσεις όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μεταφέροντας τμήμα του στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) δεν είναι επί του παρόντος. Τόσο ο κ. Γέγκερ όσο και ο κ. Ζάιμπερτ αρνήθηκαν κάθε σχόλιο για το αν η καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων θα είναι η 30η Ιουνίου.

Η Γερμανία στηρίζει ντε Γκίντος

Απαντώντας σε ερώτηση για το άτομο που η Γερμανία θα στηρίξει ως επόμενο πρόεδρο του Eurogroup ο κ. Γέγκερ υπέδειξε τον ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος. Κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης ο κ. ντε Γκίντος θα ήταν «πολύ ικανός, πολύ επαγγελματίας και πολύ καλός πρόεδρος του Eurogroup».

Τέλος, ερωτηθείς για την επίσκεψη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, αρνήθηκε κάθε σχόλιο. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι υπόθεση του έλληνα πρωθυπουργού πώς θα καθορίσει την ατζέντα του.» Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Μάρτιν Σέφερ, επιβεβαίωσε ότι οι όποιες κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία αλλά και το ενδεχόμενο μιας επιμήκυνσης προϋποθέτουν ομοφωνία από την πλευρά των κρατών μελών της ΕΕ. Ο ίδιος πάντως, δεν γνωρίζει κάποιο από τα κράτη μέλη να έχει εκφράσει διαφορετική γνώμη για την τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Πηγή: Deutsche WelleΣχόλια