Διάβημα των Σκοπίων προς την Ελλάδα: Ενεργήσαμε με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό

Διάβημα των Σκοπίων προς την Ελλάδα: Ενεργήσαμε με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό

Σε διάβημα προς το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, ως απάντηση στα προφορικά διαβήματα του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκου σχετικά με τα επεισόδια, την Κυριακή, στην Ειδομένη, προέβη το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των Σκοπίων αναφέρεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων «ενήργησαν με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό για την αντιμετώπιση των βίαιων διαμαρτυριών και της επιθετικής απόπειρας μεγάλης ομάδας μεταναστών να διασχίσουν τα ελληνικο-«μακεδονικά» σύνορα, μέσω παραβίασης του προστατευτικού φράχτη».

Ζητείται επίσης στην εν λόγω ανακοίνωση η ενίσχυση των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα και έγκαιρη ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών, ώστε να αποθαρρυνθούν βίαιες διαμαρτυρίες στο μέλλον από τους μετανάστες και να εμποδιστεί η παράνομη είσοδος τους στην επικράτεια των Σκοπίων.

«Η αποκατάσταση της έννομης τάξης στη συνοριακή ζώνη και εντός και πέριξ του καταυλισμού της Ειδομένης είναι ουσιώδους σημασίας για την αποτροπή μελλοντικών περιστατικών» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβης κ. Θεοχάρης Λαλάκος, προέβη σε δύο αυστηρά διαβήματα με αφορμή τα απαράδεκτα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Ειδομένη, καθιστώντας σαφές ότι η χρήση βίας δεν συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Παράλληλα, κάλεσε τις Αρχές των Σκοπίων να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.Σχόλια